Te laat betalen wordt veel duurder

Een nieuwe wet moet incassokosten aan banden leggen. Maar door een run op de rechter kan dat voor de consument wel eens nadelig uitpakken.

Als u een rekening te laat betaalt krijgt u te maken met incassokosten. Regelmatig zijn de kosten die bedrijven daarvoor in rekening brengen zó hoog, dat de politiek daarop wil ingrijpen. Daarom ligt er nu een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer, waarin staat dat de kosten die bedrijven mogen maken om kleine vorderingen te innen maximaal € 40 mogen zijn. Klinkt als een goed initiatief.

In de praktijk kan dat initiatief weleens een averechts effect hebben. Marcel van Es, directeur van Intrum Justitia, redeneert als volgt: “Dit is te weinig om consumenten op een effectieve manier te manen aan hun verplichtingen te voldoen of te kunnen overleggen over een haalbare betalingsregeling. Bedrijven zullen daardoor vaker en sneller hun toevlucht nemen tot gerechtelijke incasso. Dit heeft zeer vervelende gevolgen voor de consument.

Daarbij leidt dit – volstrekt onnodig - tot een enorme toevloed aan zaken bij de kantonrechter.”
De kosten van een te laat betaalde rekening kunnen op deze manier pas echt uit de hand lopen. Incasso via de rechter kost minimaal € 400. Als de rechter het eisende bedrijf gelijk geeft, moet de consument die kosten betalen. En de ervaring leert dat de rechter in maar liefst 90% in het nadeel van de consument beslist. Zo worden de kosten van te laat betalen niet lager, zoals het wetsvoorstel beoogt, maar juist veel hoger.
Auteur