Tuinklusjes in april

Voor de gepassioneerde tuinier is ook in april weer genoeg te doen. Het wordt weer tijd om de grasmaaier tevoorschijn te halen!

Tuinieren in april:

  • In april kunnen we het niet langer uitstellen: we moeten aan het wieden. Geef de tuin een grote beurt om te voorkomen dat het onkruid zich later uitzaait.
  • Als de tuin schoon is, kunt u een mulch aanbrengen. Dat is een laag van organisch materiaal (zoals gecomposteerde dennenschors of uitgewerkte champignonmest) die voorkomt dat de grond uitdroogt en die de groei van onkruid onderdrukt.
  • Het wekelijkse grasmaaien begint weer. Laat de messen van de maaier van tevoren slijpen en controleer het oliepeil als u met een motormaaier maait.
  • Nu is het de beste tijd om coniferen en andere groenblijvende bomen en struiken, zoals hulst en laurierkers, te verplanten.
  • De winterbloeiende heide is uitgebloeid en kunt u terugknippen.
  • Tegen het einde van de maand is het ook tijd om in de vijver te duiken voor een grote schoonmaak.

Missing media-item.

Plant van naam: Wie was Mrs. Moon?

Pulmonaria ‘Mrs. Moon’ is een oude variëteit van longkruid, een van de vroegstbloeiende vaste planten met vaak spectaculair gevlekt blad. Longkruid is een schaduwplant.

Vroeger dacht men dat de plant een geneesmiddel tegen longziektes zou zijn, omdat het vlekken­patroon van het blad overeenkomst zou vertonen met de dwarsdoorsnede van een long. Pulmonaria ‘Mrs. Moon’ is een ­favoriet van hommelkoninginnen, die zich op zonnige dagen in maart nog even tegoed doen aan de nectar voordat ze hun nest gaan bouwen.

Longkruid zaait zich uitbundig uit en zaailingen van ‘Mrs. Moon’ zijn vaak onder die naam verkocht. Maar een zaailing is nooit identiek aan een van de ouders, en er zijn in de loop der tijden heel wat valse planten van ‘Mrs. Moon’ op de markt gebracht, zoveel zelfs dat nu niemand meer kan vertellen hoe ooit de echte ‘Mrs. Moon’ er heeft uitgezien. Wie bij tien verschillende kwekers een exemplaar van Pulmonaria ‘Mrs. Moon’ koopt, krijgt misschien wel tien verschillende planten. Die hebben allemaal gevlekt blad en paarsroze bloemen, maar daar houdt de overeenkomst ook mee op.

Misschien zult u zich afvragen of wel bekend is wie de echte Mrs. Moon was? Een kweekster? Een tuinier? Een plantkundige? Het antwoord zal u misschien verrassen, want ‘Mrs. Moon’ was niemand. Mrs. Moon is het zinnebeeld van de maan, een uitdrukking die afkomstig is uit Engelse kinderrijmpjes. De naam van de plant is niet slecht gekozen, want het is net of er een zilverachtig maanlicht over de gevlekte bladeren van dit longkruid speelt.

Stap voor stap: wilgen stekken in een jampot

Sommige mensen denken dat voor het stekken van planten een ­geheimzinnig talent nodig is: het hebben van ‘groene vingers’. Maar iedereen kan planten stekken, groene vingers of niet. Soms is stekken doodeenvoudig, want voor sommige planten is een jampot vol water genoeg. Veel stekken van struiken, zoals forsythia en aalbessen, maken wortels als ze een tijd in het water staan. Begin met de wilg; dit is een van de weinige struiken waarvan de stekken zelfs wortelen als je ze bij vergissing ondersteboven in de jampot plaatst.

  • Snoei takken af ter dikte van een potlood. Twee potloden mag ook, want het luistert niet zo nauw.
  • Knip die takken in stukken van zo’n veertig centimeter lang.
  • Haal het meeste blad weg, maar laat er een paar bladeren aan zitten.
  • Zet de stekken met hun onderkant in een jampot en zet die weg op een lichte plaats, maar niet in de zon want het water mag niet te warm worden. Voeg eventueel een druppel chloor aan het water toe, tegen het rotten.
  • Hierna is het een kwestie van afwachten. Veel stekken zullen na een paar weken hun eerste wortels al hebben gevormd.

Missing media-item.

Nader verklaard: Keizerskroon

Als je de keizerskroon ziet, valt meteen het toefje bladeren bovenop de bloemenkrans op. Die bladerkrans vormt de kroon van de keizer.
Fritillaria imperialis, de keizerskroon, is de meest keizerlijke van alle bolgewassen: statig en soms bijna een meter hoog.

De bloemkleur varieert van oranje tot geel en baksteenrood. De keizerskroon groeit in de bergen van Iran en Afghanistan en houdt van koude winters en ­gloeiendhete ­zomers. In onze – voor zijn doen – koele zomers maakt de plant soms alleen maar blad. De oplossing is simpel: plant de bollen in een grote kuip en zet die kuip, nadat de keizerskronen zijn uitgebloeid, zo warm mogelijk weg.