Vakantie? Zó kan het ook: huizenruil

Franca (48) en Dick (54) Kiers doen al zeven jaar aan huizenruil tijdens hun vakanties. Zo belanden ze in de meest luxueuze woningen in Amerika.

Missing media-item.Franca: “Dick kwam met het idee om ons huis tijdens de vakantie te ruilen met andere mensen, en ik was meteen enthousiast. Vooral omdat je je op die manier helemaal kunt onderdompelen in een stad of streek. Je leert niet alleen de omgeving goed kennen, maar ook de mensen die er wonen.”
“Ik voel me op vakantie inderdaad niet vaak een toerist”, vult Dick aan. “En dat vind ik wel zo prettig. Je eet vaker in restaurants waar de lokale bevolking ook eet, in plaats van in van die supertoeristische tentjes. Als vanzelf word je ook anders behandeld, je bent sneller één van hen.”

Franca: “We hebben al zo’n vijftien keer huizenruil gedaan via www.huizenruil.com, meest in Amerika en een enkele keer in Canada. Ik wist voorheen echt niet dat Amerikanen zo ongelooflijk gastvrij kunnen zijn. Overal waren we woonden werden we wel uitgenodigd voor een barbecue door de vrienden van het stel waarmee we van huis ruilden. Dat is toch iets unieks? Het geeft je een mooi inkijkje in de Amerikaanse stijl van leven. En je houd er vrienden aan over.”

Lekker uitslapen

Dick ziet ook als voordeel dat je bij huizenruil net zoals thuis lekker je eigen gang kunt gaan. “Ik houd van uitslapen tijdens mijn vakantie, terwijl Franca vaak al vroeg uit de veren is en het liefste meteen iets actiefs doet. Het kan bij huizenruil allemaal. Bij een hotelvakantie ligt dat veel moeilijker. Daar zit je toch altijd vast aan de tijden waarop het ontbijt wordt geserveerd, óf moet de één op de tenen lopen zodat de ander niet wakker wordt.

Daar heb je met huizenruil allemaal geen last van. En een groot voordeel is ook, dat onze poes Loesje niet naar het asiel hoeft. Ze kan gewoon thuisblijven, want onze ruilpartners zorgen gewoon voor haar. Dat geeft ons een rustig gevoel.

Bovendien: huizenruil scheelt geld. Het is sowieso economisch erg aantrekkelijk. Je betaalt alleen een ticket naar je bestemming, maar voor de rest heb je eigenlijk geen extra kosten. Zelfs een auto staat vaak ter beschikking.”

Franca en Dick kunnen zich wel voorstellen dat andere mensen erg zouden moeten wennen aan het idee van vreemde mensen in hun huis. Dick: “Ze koken in jouw keuken, slapen in jouw bed, zitten in jouw stoel. Zelf heb ik daar geen enkele moeite mee. Alles gaat in wederzijds vertrouwen, en ik heb nog niet meegemaakt dat iemands intenties niet goed waren.”

Franca: “Van tevoren mailen en bellen we altijd wel een paar keer met de mensen waarmee we ruilen. En dan krijg je al een aardig beeld van iemand. Wij hebben nog nooit problemen gehad. Sterker nog, na onze pensionering staat er een hele kring van mensen in ons adressenboekje bij wie we op bezoek kunnen gaan. We zijn vast van plan om er dan een lange reis aan te wagen en alle adressen nog een keertje aan te doen.”

Voorbeelden van sites voor huizenruil:

Wat zijn uw tips en ervaringen met huizenruil?

Reageer hieronder! Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen en tips!

Auteur