Van droombank naar nachtmerrie

Ik heb de aankoop van een bank geannuleerd. Tot mijn schrik moest ik 30% annuleringskosten betalen, mag dat zomaar?

Het is najaar: tijd voor nieuwe meubels. Ik ben daarom naar de meubelboulevard geweest en vond mijn droombank. Toen ik een paar dagen daarna met mijn vriend terugging, zat de bank helemaal niet goed en de kleur viel me ook tegen. Ik heb de aankoop geannuleerd. Tot mijn schrik moest ik 30% annuleringskosten betalen, mag dat zomaar?

Annuleringskosten
Annuleringskosten zijn een vergoeding van de schade die de verkoper lijdt. Deze schade bestaat bijvoorbeeld uit gemiste winst, kosten voor personeel of reclamekosten. Het moet wel gaan om echte schade die de verkoper moet bewijzen.

Als u een aankoop ontbindt, kan de verkoper annuleringskosten bij u in rekening brengen. Vaak gaat het bij deze kosten om een percentage van het aankoopbedrag. Of en hoe hoog in uw geval deze kosten zijn leest u in de algemene voorwaarden.

Soms bent u niet gebonden aan de annuleringskosten. Als de verkoper niet kan aantonen welke schade hij precies lijdt, zijn de annuleringskosten altijd onredelijk en hoeft u hiermee niet akkoord te gaan.

Tips
Als u een aankoop ontbindt en u moet kosten betalen, vraag dan altijd om een overzicht van de schade. Bent u het hiermee niet eens of krijgt u geen overzicht, betaal niets en stuur een aangetekende brief aan de verkoper. De juristen van het Juridisch Loket hebben hiervoor gratis een voorbeeldbrief.

Inge Ketelaars is jurist bij het Juridisch Loket.    
Juridisch Loket: 0900-8020 (€ 0,10 p/m) www.juridischloket.nl

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl