Wat gaan we doen? Cultuuragenda

Zondag 5 augustus 21.50 uur zitten er wereldwijd naar schatting 4 miljard mensen voor de tv te kijken of Usain Bolt de olympische finale 100 meter sprint wint. Het moet niet gekker worden. Alsof er niets anders te doen is tijdens de hoogtepunten van deze sportzomer.

Bioscoop. Met happy end graag

Als Nederland en Spanje in Kiev de WK-finale van twee jaar geleden nog eens dunnetjes overdoen, dan heeft dat één groot voordeel: het is stil op straat en vooral in de bioscoop. Popcornschransende tieners, kletsende stelletjes, handtastelijke lovebirds, ze zijn er niet. Dus: ga naar ‘La fille du puisatier’, een ontroerend liefdes- en familiedrama dat zich ­afspeelt in Frankrijk aan het begin van de Tweede ­Wereldoorlog.

Acteur Daniel Auteuil is een alleenstaande vader met zes dochters. Een van hen raakt zwanger van een jongen die naar het front gaat. Het happy end voel je al van ver aankomen, lekker toch. En wie weet loopt het voor ‘onze jongens’ ook wel goed af. ‘La fille du puisatier’ is sinds 7 juni in de bioscoop te zien.

Museum. Impressionisten op tournee

De Brit Andy Murray probeert zijn eerste Wimbledontitel te veroveren ten koste van Novak Djokovic en tegelijk 1,4 miljoen euro te incasseren. Misschien wat veel, denk je, maar dat is peanuts vergeleken bij de waarde van een schilderij van pak ’m beet ­Monet. Op een veiling van ­Sotheby’s in Londen werd begin dit jaar een winterlandschapje van hem afgeklopt voor bijna 10 miljoen euro. Het Van Gogh Museum verwierf tien jaar geleden nog twee Monets voor 12 miljoen gulden; een koopje.

De hoogste prijs die tot nu toe is betaald voor een schilderij van Monet (‘Le bassin aux nymphéas’) was 51,7 miljoen euro in 2008. Het is maar dat je het weet, als je naar de Hermitage in Amsterdam gaat. Daar hangen tijdelijk de topstukken van het impressionisme afkomstig uit de collectie van de ­Hermitage Sint-Petersburg. Werken van onder meer Renoir, Sisley, Pissarro, Cézanne, Gauguin, én het beroemde ‘Dame in een tuin’ van Monet. De tentoonstelling ‘Impressionisme: sensatie & inspiratie’ is nog tot 13 januari 2013 te ­bezichtigen. T 020-530 87 55 of www.hermitage.nl

Buitenexpo. Zuid-Afrikaanse beeldenstorm

Vandaag valt de beslissing in de Tour de France. Vier bergen in de Pyreneeën van de hoogste categorie moeten bedwongen worden in de 16de rit, van Pau naar Bagnères-de-Luchon, 197 kilometer lang. Dit moet de dag worden van Johnny Hoogerland, Robert Gesink of Bauke Mollema. De cols kleuren oranje. Maar wij zijn op dat moment in Den Haag. Er is echt wel iets belang­rijkers dan tegen een heu­vel op rijden. 18 juli is namelijk wereldwijd Nelson Mandela Dag (tevens zijn 94ste geboortedag), ter ere waarvan in Den Haag het Nelson Mandela-monument (gemaakt door kunstenaar Arie Schippers) wordt onthuld.

Dit feestje valt samen met de beeldenexpositie ‘The Rainbow Nation’ op het Lange Voorhout en in Museum Beelden aan Zee. Een wandeling laat je kennismaken met vijftig beelden van de belangrijkste Zuid-Afrikaanse kunstenaars van de afgelopen zestig jaar.

De beelden van ‘The Rainbow ­Nation’ zijn t/m 9 september op het Lange Voorhout en t/m 30 september in Museum Beelden aan Zee in Den Haag te zien. www.denhaag-sculptuur.nl

Missing media-item.

Toneel. Hilarisch en ontroerend

In de aanloop naar de Olympische Spelen was ze de snelste van de wereld, dus kat in het bakkie voor Ranomi Kromowidjojo. Terwijl alle ogen gericht zijn op haar gouden zwemrace, zakken wij lekker onderuit in het pluche van het DeLaMar Theater in Amsterdam. Daar wordt ‘Het geheugen van water’ opgevoerd, ‘een hilarisch en ontroerend toneelstuk over herkenbare familie­relaties’. Anneke Blok, Tjitske Reidinga en Pauline Greidanus spelen drie zussen die bij elkaar komen aan de vooravond van de begrafenis van hun moeder. En dan blijkt er nog wat oud zeer te zijn.

‘Het geheugen van water’ is tot en met 20 september exclusief in het DeLaMar Theater in Amsterdam te zien. T 0900-33 5 26 27 (€0,35 pm) of www.delamar.nl

Theater. Gezellige gastvrije drukte

De Nederlandse hockey­dames verdedigen vandaag hun olympische titel. Met succes uiteraard, want ‘we’ hebben Maartje Paumen in de gelederen, vorig jaar door de wereldhockeybond nog uitgeroepen tot beste speelster ter wereld. Met zo’n voorspelbare winnaar is er meer te beleven in ’s-Hertogenbosch bij het Theaterfestival Boulevard.

Trefpunt is het festival­terrein De Parade aan de voet van de Sint-Jan. Daar duik je gewoon een van de tentjes in, en laat je je verrassen door een dans-, ­theater- of muziek­optreden. Daarnaast zijn er allerlei voorstellingen op bijzondere locaties in de stad, bijvoorbeeld een zolderkamer of een fabrieksloods. Meer dan zestig gezelschappen voeren ruim vierhonderd voorstellingen op. ­Vorig jaar trok het festival 140.000 bezoekers. Druk dus, maar wel gezellig druk, want ’s-Hertogenbosch is niet voor niets uitgeroepen tot ‘Meest Gastvrije Stad van Nederland’. Theaterfestival Boulevard ­’s-Hertogenbosch vindt plaats van 2 t/m 12 augustus. www.festival-boulevard.nl

Missing media-item.

Muziek. Romantiek onder de Euromast

Oranje zal het podium niet kleuren op de laatste dag van de Olympische Spelen. We gokken bij de marathon op een Keniaan. Wilson Kipsang bijvoorbeeld, hij won dit jaar immers al de marathon van Londen. Tegen de tijd dat de hardlopers zich bij de start verzamelen, raden wij je aan om in Het Park bij de Euromast in Rotterdam te zijn (tram: ijn 8; metro: halte Coolhaven). Dan begint daar de Dag van de Romantische Muziek.

De Engelse landschapsstijl van Het Park is het perfecte decor voor talloze concerten met klassieke muziek. Traditiegetrouw schijnt de zon op deze dag, dus zonnebrandcrème mee. Ook leuk: sommige bezoeksters hullen zich in nostalgische japonnen met flamboyante hoeden. Beetje picknicken, beetje meeneuriën, beetje doezelen: een sportloze zondag is zo gek nog niet.

De Dag van de Romantische Muziek in Rotterdam op 12 ­augustus is gratis toegankelijk en duurt tot 22.30 uur. www.dagvanderomantischemuziek.nl
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine