Wat kost overstappen van analoge naar digitale televisie?

Wie overstapt op digitale tv moet dokken: voor de aansluiting, voor het abonnement en voor de decoder. Bij de een meer dan bij de ander. Rekent u even mee?

In het overzicht hieronder ziet u van vijf grote aanbieders de verschillende mogelijkheden en bijbehorende prijzen.

Satelliet-tv en Digitenne zijn door iedereen in Nederland te ontvangen. Bij internettelevisie, dat via ADSL2+ door KPN en Tele2 wordt aangeboden, is de afstand tot de wijkcentrale bepalend. 40 procent van de huishoudens zit te ver van zo’n centrale af. Op de site van de aanbieder kunt u de postcodecheck doen om te weten of u binnen het bereik van IP-tv zit.

IP-tv is tot nu toe alleen verkrijgbaar met een internet- en telefoonabonnement bij dezelfde provider. Vandaar de ogenschijnlijk hoge kosten. Bij de kabel moet u het doen met de maatschappij die in uw regio actief is.

Digitale televisie, een kastje erbij

Om digitale televisie te ontvangen en te bekijken, hebt u een decoder nodig. Hiermee wordt het digitale signaal omgezet in zichtbaar beeld. Tuner, ontvanger en settopbox zijn andere namen voor dit apparaat.
Daarmee bent u er nog niet, want een decoder zonder abonnement doet niet zoveel. Daarvoor hebt u een smartcard nodig met uw abonnementsgegevens. Dit kaartje ter grootte van een pinpas activeert de decoder. De prijs voor smartcards varieert van €15 tot €30.

Bij internettelevisie hebt u geen smartcard nodig. Maar nieuwe klanten betalen wel aansluitkosten. Bestaande klanten kunnen televisie erbij nemen zonder bijkomende kosten.
Bij UPC en Tele2 krijgt u de decoder in bruikleen. Bij de andere aanbieders betaalt u ervoor. Alle providers hebben regelmatig acties waarbij de decoder gratis of met korting wordt aangeboden. Daarnaast is het goed mogelijk dat ook andere dan de door de provider aangeboden decoders geschikt zijn. Vooral voor de kabel is er een levendige tweedehandsmarkt voor weinig gebruikte decoders (soms inclusief de benodigde smartcard). Informeer bij uw kabelleverancier of het beoogde model voldoet.

Goed om te weten bij digitale televisie

  • Decoders zijn in de regel systeemgebonden. Overstappen tussen kabelaanbieders kan meestal wel, maar een decoder voor de kabel is niet geschikt voor het aansluiten op een schotel of digitenne.
  • Zappen tussen kanalen gaat met een decoder trager dan u gewend bent. De ene kijker interesseert dat niets, de ander ergert zich groen en geel. Het is dus aan te raden om dit eerst even uit te proberen voordat u definitief overstapt. 
  • Sommige – goedkopere – decoders hebben maar één tuner. Dat betekent dat u er maar één apparaat op kunt aansluiten. Anders gezegd: het ene programma kijken terwijl u het andere opneemt, kan dan niet meer. Met een Personal Video Recorder (PVR) kan dat wel, maar daar betaalt u in de regel iets meer voor. 
  • Als u op alle televisies in huis digitaal wilt kijken, hebt u voor elk toestel een decoder en extra smartcards nodig. Op meerdere abonnementen per huishouden wordt meestal wel korting verleend, maar voor de extra decoders betaalt u de volle mep. Alleen bij de kabel kunt u besluiten voor een tv digitale ontvangst af te nemen. Op de overige toestellen kunt dan gewoon analoog blijven kijken zonder meerkosten. 
  • Decoders staan in de regel altijd aan en verbruiken veel energie. Een zogeheten standby-killer kan dan nuttig zijn om kosten te besparen.
  • Let op de bijkomende kosten voor eventuele intallatie thuis. 
  • Als u een home cinema-set hebt, let dan op of de decoder de goede – digitale – audiouitgang heeft. 
  • Sommige tv-toestellen hebben een ingebouwde decoder. Dat scheelt weer een apparaat. 
  • Vanaf zo’n €150 koopt u een decoder met een ingebouwde harde schijf. En zo’n Personal Video Recorder (PVR) biedt veel voordelen. Zo kunt u met een elektronische programmagids makkelijk programma’s opnemen, en opnemen terwijl u kijkt is ook geen probleem meer. Digitale kijkers maken ook veel gebruik van ‘time shift’. Met een druk op de knop zet u dan een programma stil, bijvoorbeeld omdat de telefoon gaat. Daarna kijkt u rustig verder op het moment dat het u uitkomt. Voor beperkte extra kosten biedt zo’n recorder dus veel voordeel ten opzichte van een ‘gewone’ decoder.

overzicht providerkosten

1) * Pakket en kosten inclusief internet en telefonie.
2) * Home, Casema en Multikabel zijn in mei 2008 samen gegaan als Ziggo.
3) * Aanbieding. De meeste aanbiedingen gaan uit van doehetzelf-installatie. Een monteur is doorgaans niet bij de prijs inbegrepen, net zo min als extra bekabeling.
4) * Aansluitkosten voor nieuwe klanten; bestaande klanten betalen niets extra.

Bron: www.digitelevisie.nl, maart 2008

Lees meer over digitale televisie, plasma en lcd tv's:

Auteur 
  • Redactie