Zes redenen om internationaal te reizen met de trein

Het perron als startpunt van een buitenlandse reis; het komt steeds vaker voor. Internationaal treinen groeit in rap tempo aan populariteit en dat is niet voor niets. We zetten zes voordelen voor u op een rijtje!

1. Uitgerust aankomen op de bestemming

Ook voor degene die normaliter rijdt, begint de vakantie met de Internationale trein al bij vertrek. Zonder u druk te maken over de navigatie, file’s of winterbanden, verplaatst u zich comfortabel richting uw bestemming. Internationale treinen bieden in het voordeligste tarief overigens meer stoel- en beenruimte dan vliegtuigstoelen in de Economy-klasse. Dat u voor vertrek geen uren op Schiphol hoeft te wachten is een ander voordeel, net als de verschillende opstapplaatsen in Nederland.

Dat laatste geldt ook voor busreizen, al is de ruimte in een bus is aanzienlijk minder en de reistijd doorgaans langer. Bovendien heeft een bus geen restaurant of internet aan boord. Het is dan ook heel ontspannend om met een goed boek, de krant, muziek of gewoon een verse kop koffie door het veranderende landschap te trekken.

Het is wat minder mobiel dan met de auto, maar ook minder vermoeiend. En u hoeft geen rekening te houden met files, tolwegen, wegomleidingen, flitspalen en onvriendelijke buitenlandse agenten.

2. Bereikbaarheid

De belangrijkste steden in West-Europa zijn allemaal per trein bereikbaar; van Londen tot Marseille en van Parijs naar Düsseldorf, Keulen en Frankfurt. Met name de Belgische steden zijn erg in opkomst onder Nederlandse toeristen en niet alleen in het winterseizoen. De meeste stations zijn centraal gelegen, waardoor hotels goed te bereiken zijn. Een eigen auto ter plaatse is bij een stedentrip ook niet handig.

Wist u dat de meeste hotels in steden extra parkeerkosten berekenen en dat deze kosten voor een lang weekend erg op kunnen lopen? Uzelf lopend, met het openbaar vervoer en indien nodig met een taxi verplaatsen strekt daarom tot de aanbeveling. Het is overigens ook mogelijk om bij uw boeking een auto op de plaats van bestemming te huren.

3. Bagage mee

Wie de laatste tijd met een voordelige luchtvaartmaatschappij heeft gevlogen, weet dat de eisen voor (hand)bagage enorm strikt zijn. Treinen bieden veel meer ruimte voor tassen, koffers en grote objecten als kinderwagens en rolstoelen. En op de terugweg is er ook voldoende ruimte aan boord voor al uw aankopen... meer nog dan in uw auto. En het is natuurlijk heel frustrerend en vermoeiend als u na de terugreis op Schiphol een uur moet gaan staan wachten op bagage. En dan maar hopen dat uw leuke nieuwe aankopen niet zijn gestolen.


Getty Images

4. Snelheid

Vliegen gaat in principe snel, maar het gedoe en gewacht op het vliegveld verlengt de tijd dan weer. Met auto weet u nooit waar u aan toe bent: zullen er files zijn? Zeker rond de kerst zijn de wegen druk en met de gladheid en is snel rijden onverstandig, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is natuurlijk waar, ook een trein kan vertraging oplopen. Maar als hij eenmaal rijdt, staat hij niet snel meer stil voor u de plaats van bestemming bereikt. De NS Hispeed doet zijn naam eer aan: u staat binnen mum van tijd op de kerstmarkt.

5. De kosten

Reizen per trein is de laatste jaren aanzienlijk goedkoper geworden en er zijn altijd interessante aanbiedingen om er alleen, met zijn tweetjes of met de hele familie op uit te trekken. De tweede klasse aan boord is comfortabel, met voldoende been- en zitruimte. De eerste klasse is te vergelijken met businessclass-stoelen in een vliegtuig, maar veel voordeliger. De plaatsen zijn ook voorzien van stopcontacten om elektrische apparaten op te laden én er komt met grote regelmaat een steward voorbij met maaltijden, snacks en drankjes. Die zijn in de 1e klas bij de prijs inbegrepen.

6. Duurzaamheid

Autofabrikanten doen er graag laconiek over, maar reizen met de trein is wel degelijk ''groener'' dan de auto makken. De trein is het meest groene vervoermiddel op de middellange afstand. Berekeningen van Milieu Centraal wijzen uit dat internationale treinreizen per reiziger gemiddeld 2x tot 4x minder CO2-uitstoot oplevert dan de auto met twee personen. Met een treinreis veroorzaakt u gemiddeld zelfs 7x minder CO2 uitstoot dan wanneer u met het vliegtuig naar dezelfde bestemming reist.

U kunt een app downloaden waarmee u precies berekent hoeveel CO2 u minder uitstoot door de trein te pakken: Voor Android en Apple.

Auteur 
  • David de Wilde & Agnes Hofman