Zolderschatten: ligt er bij u een fortuin in huis?

Getty Images

Opruimen kan soms een vermogen opleveren, blijkt uit programma’s als Tussen Kunst & Kitsch en het Britse Antiques Roadshow. Wij hebben de spectaculaire vondsten van de laatste jaren op een rij gezet.

Het Kantwerkstertje van Joost van Geel
Je zou denken dat in al die jaren televisie alle grote ontdekkingen wel gedaan zijn. Nee dus. Twee jaar geleden dook bij een opname van Tussen Kunst & Kitsch een waardevol werk op: Het Kantwerkstertje. Het werd getaxeerd op €250.000 en was daarmee meteen het duurste schilderij in het bestaan van het programma.

gr

Boerenechtpaar rustend bij een boom na het hooien van Pieter Brueghel de Jonge
Dit kleine schilderij met een doorsnee van niet meer dan 17 centimeter werd in 2008 ook ontdekt door het programma Tussen Kunst & Kitsch. De dienstdoende taxateur John Hoogsteder noemde het toen ‘de vondst van de eeuw’. Inmiddels is het langdurig in bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum Twente.

boerenechtpaar

[ITEMADVERTORIAL]

Porselein met gebreken
Door het hele land worden waardevolle spullen op veilingen aangeboden. Zoals deze Chinese vazen ‘met gebreken’ uit de achttiende en negentiende eeuw, ­geveild bij Veilinghuis Korst van der Hoeff in Den Bosch. Taxateurs verwachtten dat ze een paar honderd euro op zouden brengen, het werden er uiteindelijk dik 8000! In Utrecht wisselde bij Veilinghuis Peerdeman een antieke gebatikte doek van eigenaar voor meer dan €30.000. En bij Veilinghuis Ald Fryslân in IJlst leverde één gegraveerd kristallen glas met ‘een keeshond die tegen een oranjeboom piest’ meer dan €2000 op.

porselein

Een ansicht verstuurd vanaf de Titanic
Niet in Nederland boven water gekomen, maar in Groot-Brittannië. Een kaart, gekocht voor een paar cent en verstuurd door Steven Jenkin vanuit Queenstown, de laatste haven die de Titanic aandeed. Een mooi bewijs dat een eenvoudig voorwerp door de historische lading enorm in waarde kan toenemen. Iets om te onthouden als u de zolder opruimt…

titanic

Chinese vaas van oma? Naar de veiling ermee!
Taxateur en veilinghuis-eigenaar Robert Paul van der Hoeff van Veilinghuis Korst van der Hoeff (46) komt nog dagelijks waardevolle verrassingen tegen. “Vooral antiek porselein uit China is heel populair. Grenzen vervagen. Ook bij de veilingen die wij organiseren, wordt er vanuit het buitenland soms fanatiek meegeboden.” Daarbij speelt onder meer een rol dat het lastig is Chinese voorwerpen exact te taxeren. De ene expert zegt dan bijvoorbeeld dat het om een zeventiende-eeuwse vaas gaat, de andere oordeelt dat hij negentiende-eeuws is. Dat kan leiden tot speculatie: kopers die erop gokken dat iets tóch oud is. Eenvoudig ogend Chinees terracotta is nog lastiger te taxeren. “We hebben laatst nog drie theepotjes ingeschat op €100, maar die werden geveild voor meer dan €8000.”

Ook populair zijn mooie oude boeddha’s, spullen uit Indonesië en oude ­Afrikaanse kunst. Al is het bij die laatste categorie ook weer lastig om de waarde goed te bepalen. Dat is sowieso een kunst: wie wil weten of zijn ­zolderschatten kostbaar zijn, kan het best een taxateur inschakelen. Via een veilinghuis is dat meestal gratis, mits de spullen daar ook worden verkocht. Het vervoer kunt u ook het best aan hen uitbesteden. De kosten zijn te overzien én het antiek is meteen verzekerd.

Op het moment is er ­minder vraag naar het klassieke antiek, zoals een kabinet, een staartklok, zware (eiken) meubels en donkere schilderijen – tenzij ze gemaakt zijn door een echte meester. “Misschien komt de vraag hiernaar weer terug, maar dat is een kwestie van de lange adem”, aldus veilingexpert Van der Hoeff. Als u de ruimte hebt, kunnen dit soort spullen dus weer naar zolder. Wie weet, wordt het een schat voor de volgende generatie.

Auteur 
  • Erik Bogaards
Bron 
  • geldenrecht.nl