Zorgverzekeraars azen op jonge, gezonde mensen

Getty Images

Zorgverzekeraars komen met goedkope polissen in combinatie met een hoog eigen risico, om jongere, gezonde mensen aan zich te binden. Daarin past ook het leeftijdsafhankelijk maken van de premie voor de aanvullende verzekering.

Volgens gezondheidseconoom Richard van Kleef van de Erasmus Universiteit in Rotterdam zien steeds meer gezonde mensen het nut van de aanvullende verzekering niet meer in. "Dan houden verzekeraars alleen de mensen over die bijna altijd van de aanvullende zorg gebruik maken, zoals fysiotherapie of brillen en contactlenzen. Dat is op den duur niet betaalbaar. Door jonge mensen lagere premies te laten betalen dan ouderen, proberen ze daar iets aan te doen. In de toekomst zal je dat veel vaker zien.”

Hij zou zich er niet over verbazen als zorgverzekeraars de komende jaren ook de acceptatie van de aanvullende verzekering beperken. Van Kleef: "Ik sluit niet uit dat mensen van tevoren moeten aangeven of ze bepaalde aandoeningen hebben. Sommigen zullen dan uitgesloten worden. Dat staat de wet toe.”

Basisverzekering
Het aantrekkelijker maken van de zorgpolis voor jonge, gezonde mensen, gebeurt in principe ook met de basisverzekering, al verbiedt de wet de premie leeftijdsafhankelijk te maken. Ook een acceptatieprocedure is verboden. Grote zorgverzekeraars als Menzis en Zilveren Kruis komen met goedkope, selectieve basispolissen in combinatie met een hoog eigen risico tot 860 euro per jaar. Van Kleef: "Mensen die voor deze polissen kiezen kunnen niet meer in alle ziekenhuizen terecht. Als ze gezond zijn zullen ze dat niet zo’n probleem vinden, omdat alle medische basiszorg wel is gegarandeerd. Ze moeten er alleen wat verder voor rijden. Dat is een keuze die ze kunnen maken. Heel belangrijk is natuurlijk wel dat ze de voorwaarden goed lezen en zich realiseren in welk ziekenhuis in de buurt ze wel terecht kunnen.”

Riskant
In tegenstelling tot Van Kleef, vindt directeur Ruud Martens van de financiële vergelijkingssite Independer, de ontwikkeling van selectieve zorgverzekeringen voor een beperkt aantal ziekenhuizen, wel riskant, zeker als mensen niet precies op de hoogte zijn van de voorwaarden. Martens: ,,Een van deze aanbieders is het Zilveren Kruis. Met hun ‘selectieve’ polis vanaf  €66,60 euro per maand, kunnen de patiënten slechts in 30 van de 90 ziekenhuizen in Nederland terecht. Daar zit geen enkel gespecialiseerd ziekenhuis bij. Het is wel mogelijk dat een specialist van die geselecteerde ziekenhuizen een patiënt doorstuurt naar een specialistisch ziekenhuis. Dan geldt de verzekering wel.” In de vergelijkingen van Independer kan men ook zien of een polis een vrije zorgkeuze heeft.

Witte vlekken
In de lijst van het Zilveren Kruis zitten nogal wat witte vlekken. In Gelderland kunnen de bewoners niet in Arnhem, Nijmegen of Doetinchem terecht. De goedkoopste zorgverzekering met vrije keus van ziekenhuis en specialist en zonder extra eigen risico, is PMA met €87,20 per maand. PMA is een groot openbaar collectief van 390 000 verzekerden, dat is aangesloten bij Menzis. De zorgverzekeringen die de premie voor de aanvullende zorgpolis leeftijdafhankelijk hebben gemaakt zijn: Avero,  Zilveren Kruis en VGZ/Univé.

Wilt u zelf zorgverzekeringen vergelijken?
Gebruik de vergelijker op PlusOnline en sluit direct af >>

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl