'Bijenhotels vaak slecht ontworpen'

Getty Images

Het gaat al jaren slecht met de bij. De voornaamste reden hiervan is een veranderde leefomgeving. Veel dierenliefhebbers denken de oplossing te hebben gevonden: het plaatsen van bijenhotels om het edele insect te helpen. Maar werkt dit ook?

Bijenhotels zijn een genot voor het oog, maar toch blijven de insectenkamers vaak akelig stil...  Ze worden aangeboden bij veel tuincentra, maar zouden de wilde bijen nauwelijks iets bieden. De ingangen van de hotels zijn vaak te rafelig, waardoor de vleugels van de bij beschadigd kunnen raken. Dit is slechts één voorbeeld van de lijst aan nadelen van een slecht ontworpen bijenhotel.

Ongunstig

De Nederlandse Bijenhoudersvereniging laat weten dat ruim driekwart van de commercieel aangeboden bijenhotels inderdaad niet of nauwelijks geschikt is. 'De hotels zijn vaak van het verkeerde hout gemaakt, de toegangsholletjes hebben niet de juiste diameter en zijn te ondiep of te rafelig.' Bijenhoteldeskundige Pieter van Breugel voegt daar aan toe: '75% van alle bijensoorten nestelt in de grond. In het gunstigste geval heeft maar zo'n 20% van de bijen iets aan een (kwalitatief hoogwaardig) bijenhotel. Wel profiteren ook kleine solitaire wespen ervan.' De omgeving van de bij is dus van essentieel belang.

Tips voor een bijvriendelijke omgeving:

  • Bijen zijn dol op bloemen en rommelige hoekjes;
  • Kiezen voor kleine tegels op een terras is bevordelijk vanwege de vele groeven;
  • Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. 

Bron: Consumentengids

Auteur