Waar kan je als eerste schaatsen op natuurijs?

Getty Images

Temperatuur even onder nul en het vet jeukt op de ijzers: schaatskoorts! Maar waar kan je als eerste langs een rietkraag zoeven?

Waar je verantwoord als eerste het natuurijs op kunt, hangt natuurlijk af van het weer en dat kan per regio verschillen. Maar door de jaren heen zijn er zeker plaatsen te benoemen, waar de kans op een mooi glad, diep zwart oppervlak nét iets groter is.

Dé top 3:

1 Ryptsjerkerpolder, Friesland

Liefhebbers, fotografen en cameraploegen kennen dit slecht bewaarde geheim het Noorden inmiddels. Logisch, want de omstandigheden in deze polder zijn ideaal. Redelijk bereikbaar, niet al te diep water, een flink ijsoppervlak, molen op de achtergrond. Een plaatje.

2 Leersumse Veld, Utrecht

In het midden van het land is de primeur op natuurijs vaak voor het Leersumse Veld. Middenin het bos en daardoor een totaal andere beleving dan in een Friese polder. Dankzij een zanderige ondergrond koelt het ondiepe meer sneller af. Wintersport in eigen land.

Een wat kleiner, vergelijkbaar alternatief is het Pluismeer in de bossen bij Lage Vuursche.

3 Kalenberg, Overijssel

Het natuurgebied de Weerribben is één van de allermooiste plaatsen om te schaatsen. Maar voor onbekenden is goed uitkijken. Bij de Kalenberg zijn de omstandigheden voor vroeg natuurijs vaak het best. Na het schaatsen kan je nog even naar het fraaie Blokzijl (of Giethoorn) voor koek en zopie.

Natuurijs is prachtig, maar kan ook levensgevaarlijk zijn. Ga nooit zomaar het ijs op!

Neem de juiste voorzorgsmaatregelen.

Een actueel overzicht van natuurijs vind je op

http://natuurijs.ekkel.com/

Getty Images
Auteur