Dit moet je weten over afvallen met medicijnen

Van afvallen met Ozempic tot Saxenda: niet zonder gevaar

afvallen meetlint
Getty Images

Steeds meer mensen gebruiken medicijnen om af te vallen. Maar dit is niet zonder gevaar. Naast de vele milde en bekende bijwerkingen kunnen ook ernstige bijwerkingen ontstaan bij semaglutide en liraglutide, onder andere bekend als Ozempic en Saxenda. Wanneer mag je deze medicijnen gebruiken om af te vallen? En wat zijn de bijwerkingen? Bijwerkingencentrum Lareb legt het voor je uit.

Wanneer mag ik medicijnen gebruiken om af te vallen?

In de behandelingsrichtlijn staat dat medicatie voor overgewicht en obesitas pas mag worden ingezet na een jaar behandeling met gecombineerde leefstijlinterventies (GLI). GLI helpt mensen met overgewicht meer te bewegen en gezonder te eten. Maar in sommige gevallen kunnen zorgverleners besluiten om eerder te beginnen met medicijnen. Verschillende medicijnen kunnen worden gebruikt om af te vallen, waaronder semaglutide en liraglutide.

Hoe werken semaglutide en liraglutide?

Semaglutide en liraglutide zijn glucagonachtige peptide-1 (GLP-1)-agonisten. Deze medicijnen verlagen de hoeveelheid bloedsuiker. Ook hebben mensen die GLP-1-agonisten gebruiken minder last hebben van een hongergevoel en zitten zij eerder vol tijdens het eten. Dit type medicijn is er als tablet of als injectie voor onder de huid. Semaglutide was in Nederland alleen beschikbaar als Ozempic® en Rybelsus® voor patiënten met diabetes type 2. Maar sinds augustus 2023 is semaglutide ook beschikbaar als Wegovy®. Dit medicijn is wel voor de behandeling van overgewicht en obesitas. Liraglutide was al eerder op de markt voor de behandeling van obesitas als Saxenda®.

Wat zijn de bijwerkingen van deze afvalmedicijnen?

Vooral maag- en darmklachten, zoals diarree, buikpijn, obstipatie en braken, komen voor als bijwerking van GLP-1-agonisten. Bij ongeveer tien procent van de gebruikers ontstaan deze klachten. Maag- en darmklachten zijn vaak van korte duur. Bij semaglutide en liraglutide injecties kunnen reacties op de injectieplaats ontstaan. Dit komt ongeveer tien keer vaker voor bij liraglutide dan bij semaglutide. Deze bijwerkingen staan ook in de bijsluiter. Naast deze milde bijwerkingen komen ook ernstige bijwerkingen voor. Zo kunnen een ernstige alvleesklierontsteking, galstenen of een ernstige galblaasontsteking ontstaan. Bijwerkingencentrum Lareb heeft hier ook meldingen van ontvangen.

Het gebruik van GLP-1-agonisten voor gewichtsverlies wordt steeds populairder. Maar dit is niet zonder risico. Daarom is het belangrijk dat patiënten en zorgverleners weten wat de mogelijke bijwerkingen van deze medicijnen zijn. Heb jij ook last van een bijwerking? Deel het met ons via mijnbijwerking.nl!

Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.

Lees ook: Dit weten we over afslankmedicijn Saxenda (en andere afslankpillen)