Het verschil tussen muesli en cruesli

Een slank ontbijt?

Getty Images

Met wat yoghurt en fruit erbij, maakt u van muesli of cruesli snel een lekker vullend ontbijtje. Is het ook een slank begin van de dag? En wat is eigenlijk het verschil tussen muesli en cruesli?

Muesli is een uitvinding van Maximilian Bircher-Benner. Deze Zwitserse arts ontwikkelde het rond het jaar 1900 als voeding voor zijn patiënten. Hij experimenteerde met vegetarische, rauwe en zo min mogelijk bewerkte voeding omdat hij ervan overtuigd was dat dat gezonder is dan vlees, conserven en witte suiker.[ITEMADVERTORIAL]

​Appelpapje

Bircher-Benner maakte een papje van geraspte appels, geweekte havervlokken, citroensap, melk en noten en serveerde dit in zijn sanatorium als lichte avondmaaltijd. Het fruit was het belangrijkste ingrediënt. Hij noemde het Apfeldiätspeise. Zijn gezonde hapje werd bekend als Bircher-muesli, een combinatie van zijn naam en het woord muesli, wat in het Zwitserduits zoiets als moes of brei betekent.

Bij ons werd muesli populair in de jaren ’60, toen steeds meer mensen geïnteresseerd raakten in gezonde voeding. Onze muesli lijkt alleen nauwelijks meer op die van dokter Bircher-Benner. Tegenwoordig zitten er naast haver allerlei andere granen in, bijvoorbeeld tarwe, gerst, rogge en spelt. Daarnaast worden er soms noten, gedroogd fruit, kokosrasp, chocola en andere smaakmakers aan toegevoegd.

​Cruesli

Cruesli is een variant op muesli. Het is eigenlijk geen productnaam, maar de merknaam die ontbijtgranenmerk Quaker gaf aan zijn krokante muesli. Deze term is inmiddels zo ingeburgerd, dat we alle knapperige mueslibrokjes cruesli noemen, of ze nu van Quaker zijn of niet. Het wordt gemaakt door muesli met olie of boter en suiker, honing of een suikervervanger te bakken. De koeken die dan ontstaan, worden in kleine stukjes gebroken.

​Vezels

Muesli en cruesli bevatten net als brood veel vezels: een schaaltje muesli gemiddeld 3,6 gram, een schaaltje krokante muesli 2,7 gram. Ter vergelijking, in één snee volkorenbrood zit zo’n 2,3 gram voedingsvezel. Goed voor uw stoelgang en ze zorgen er ook voor dat u lekker lang vol zit.

Bovendien zitten er in muesli koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Doet u er wat vers fruit doorheen, dan heeft u bij het ontbijt al één van de twee aanbevolen stuks fruit binnen.

​Suiker en vet

Het nadeel is dat fabrikanten vaak extra suiker in de muesli doen. Bij het maken van cruesli is vet en suiker nodig om het zo lekker knapperig te maken, dus cruesli bevat nog meer suiker en verzadigd vet dan muesli.

De precieze hoeveelheden suiker en verzadigd vet verschillen per merk en soort. Het is dus slim om goed op de verpakking te kijken wat er precies in zit, zeker als u op uw lijn let. U kunt ook uw eigen gezonde muesli maken van havermout en andere granen, zaden, ongeroosterde noten en gedroogd fruit.