Waarom zijn vezels belangrijk?

Lekker lang vol

Getty Images

De meeste mensen weten dat het belangrijk is om voedingsvezels te eten, maar weet u eigenlijk waarom en hoe? PlusOnline zet de informatie op een rijtje, zodat u zelf de beste keuze kunt maken.

Vezels zijn een verzamelnaam voor een aantal koolhydraten die niet, of slechts gedeeltelijk, verteerd worden. Ze spelen een belangrijke rol bij uw gezondheid.

De redenen waarom vezels gezond zijn:

  • Vezels verteren niet in je lichaam, ze verlaten het lichaam weer via de ontlasting. In je darmen nemen vezels vocht op. Dit heeft een gunstige werking op de stoelgang. Mensen die problemen hebben met hun stoelgang moeten erop letten dat ze voldoende vezels binnen krijgen.
  • Voedingsvezels hebben een gunstige werking op het slechte cholesterol in je bloed. Met een goede cholesterolgehalte heeft u minder kans op hart- en vaatziektes.
  • Vezels zorgen voor een langer gevuld gevoel. Ze leveren geen calorieën, maar wel vulling in uw maag. Dit is vooral belangrijk als u aan het afslanken bent.
  • Vezels vertragen het voedseltransport door de darmen, waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer stijgt en daalt, dit zou een positief effect kunnen hebben op het voorkomen van Diabetes type 2, maar dit is nog niet wetenschappelijk aangetoond.

Vezels zijn er in vele verschillende soorten. Grofweg wordt er een onderscheid gemaakt tussen oplosbare (fermenteerbare) en onoplosbare (niet-fermenteerbare) vezels.

Oplosbaar en niet-oplosbaar

Oplosbare vezels worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën. Ze dienen als voedsel voor ‘goede’ bacteriën in de darm, maar ook als voeding voor de darmcellen zelf. Daarmee dragen ze bij aan een goede afweer, want deze bacteriën en darm(epitheel)cellen ondersteunen het immuunsysteem en zorgen ervoor dat ziekteverwekkers minder kans krijgen.

Niet-oplosbare voedingsvezels worden niet afgebroken door bacteriën. Ze blijven intact en kunnen vocht opnemen. Zo vergroten ze het volume van de ontlasting en houden deze soepel. Op deze manier dragen ze bij aan een goede stoelgang. 

Om gezonde voeding tot u te nemen en dus goed zorg te dragen voor uw lichaam is het belangrijk om vooral goed te variëren. Omdat vezels in verschillende producten zitten, kunt u makkelijk variëren en toch een heerlijke maaltijd samenstellen.

Uit welke producten kunt u kiezen?

  • Alle soorten groente en fruit
  • Alle volkorenproducten (volkorenbrood,- crackers, -ontbijtkoek, -beschuit)
  • Aardappelen, volkorenpasta, zilvervliesrijst
  • Peulvruchten
  • Noten en zaden
  • Ontbijtgranen

Per dag heeft een mens ongeveer 30-40 gram voedingsvezels nodig, dit is echter afhankelijk van je lengte, gewicht en geslacht. U kunt ongeveer uitgaan van de formule 14,2 gram per 1000 calorieën.

Dit artikel is geschreven door Freya Zuidervaart, voedingsdeskundige voor www.valtaf.nl