Hoe houd ik een gezonde leefstijl vol?

Getty Images

Ik wil heel graag afvallen, maar het lukt me niet om dit vol te houden. Ik slik sinds tien jaar antidepressiva. Op dit moment weeg ik 104 kilogram. Daarvoor had ik een gezond gewicht van 56 kilogram bij een lengte van 1.62 m. Ik val wel eens wat af, maar ik heb moeite om het dieet vol te houden. Bij elke negatieve gebeurtenis stop ik met gezond eten en sporten en begin ik weer te eten. Waarom val ik telkens terug en houd ik het niet vol om te blijven sporten en gezond te eten?

Anne van der Veen, psycholoog

U zegt dat u antidepressiva slikt. Doet u dat nog steeds en bent u nog onder behandeling voor uw depressie bij de huisarts? Antidepressiva heeft naast effect op uw gevoel, namelijk ook effect op uw lichaam. Voor meer informatie hierover kunt u bij uw huisarts terecht.

Uit uw verhaal maak ik op dat u met flink wat negatieve gedachten rondloopt. Als ik het zo bekijk kan het heel goed zijn dat deze neerslachtigheid een 'gezond leven' in de weg zit. Ongetwijfeld neemt u zich dingen voor om te doen en te laten, maar het is goed te begrijpen dat u bij een negatieve gebeurtenis terug valt. Neerslachtigheid gaat namelijk vaak gepaard met eten en thuiszitten.

Twee dingen zijn van belang: ga voor uzelf na of u extra gevoelig bent voor de impact van negatieve dingen. Van welke negatieve dingen wordt u (extra) neerslachtig? Het kan zijn dat er een bepaald probleem telkens terugkomt. Als er iets is dat u telkens doet terugvallen, is het misschien raadzaam daar ook aan te werken, naast het naleven van een gezonde levensstijl.

Bepaal voor uzelf wat een gezond eetpatroon en gezond sportpatroon is. Wees niet te streng voor uzelf! Stel realistische doelen. Complimenteer uzelf als het goed gaat. Complimenteer uzelf sowieso als iets goed gaat. Klinkt zweverig, maar ik heb de indruk dat u uzelf op dit gebied tekort doet.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!