Light: u eet niet wat u denkt te eten

Van light wordt u niet slanker

Getty Images

In 2008 publiceerde onderzoeksbureau Nielsen al een studie waaruit bleek dat de verkoop van lightproducten verminderde. Door de economische crisis kregen deze producten nog een extra tik. Vreemd, want ooit beschouwde de consument light als een synoniem van gezond. Een voedingsdeskundige verklaart.

Hoe verklaart u deze evolutie?

"De consument beseft nu dat hij van light niet slanker wordt. Lightproducten gebruiken is waardeloos als u niets verandert aan uw eetpatroon. Met andere woorden: het is volstrekt zinloos lightkazen te eten als u even later fijne vleeswaren op uw broodje legt!"

Hoe worden lightproducten bereid?

"Dat is heel eenvoudig. Met meer water en minder van een bepaalde grondstof. Het etiket van een lightproduct bestuderen kan soms verhelderend zijn: dat kan zelfs tot wel veertig ingrediënten vermelden (aroma’s, kleurstoffen, schuimmiddelen, enz.) en slechts een heel klein percentage van het levensmiddel dat u eigenlijk denkt te eten."

Is dat niet gevaarlijk voor onze gezondheid?

"Nee. Onze voeding wordt immers streng gecontroleerd en het is dus echt niet mogelijk om in deze producten schadelijke stoffen te moffelen. Onze gezondheid loopt met andere woorden geen gevaar. Alleen, ik herhaal het nog eens: u eet niet per se wat u denkt te eten!"

Bron 
  • Plus Magazine