Mag u nog eten na acht uur 's avonds?

Wordt u dik van laat eten?

Getty Images

Alles wat u eet na acht uur 's avonds, wordt regelrecht omgezet in vet. Dat is wat ons over het algemeen verteld wordt. Maar gaat iedere snack voor de tv direct naar uw heupen? Oftewel: is 's avonds eten echt zo slecht?

Vroeg of laat krijgt iedereen het te horen: "na acht uur 's avonds moet u niets meer eten; want dat wordt direct omgezet in vet". Uw lichaam zou 's avonds in de spaarstand gaan, waardoor u voedsel niet meer verbrandt. Maar is dat wel zo? Wordt u dik van eten na acht uur?
Nee, de tijd waarop u eet heeft helemaal niets met uw gewicht te maken. In Spanje en andere mediterrane landen zou men kilo's zwaarder zijn, wanneer er enige waarheid in dit verhaal zou schuilen. Daar schuiven ze immers vóór acht uur niet aan tafel. U wordt alleen dikker wanneer u meer calorieën eet dan u nodig heeft.

Snelle trek

Het gevaar van laat eten is dat u de tijd tussen de lunch en het avondeten gaat vullen met calorierijke snacks. Het is immers verleidelijk een handje chips of nootjes te nemen om de trek te stillen. En dat zijn nu net de extra's die aanzetten. En u eet er waarschijnlijk bij het avondeten geen hap minder om. Het is dus verstandiger om snelle trek te stillen met wat tomaatjes of een stuk komkommer.

Snacken voor de tv

Ook wanneer u wel op een normale tijd gegeten hebt, kan na achten de honger toeslaan. Niets mis mee, ware het niet dat we dan over het algemeen grijpen naar een zak chips die tijdens de film leeggegeten wordt. Vaak gaat dit gepaard met alcohol, wat alleen maar lege calorieën bevat. U wordt dus niet dik van het eten na acht uur, maar van wát je eet na acht uur.

Stofwisseling

Met fruit of een schaaltje yoghurt 's avonds is niets mis. Sterker nog: uw stofwisseling werkt beter wanneer u om de paar uur iets eet. Zorg er alleen voor dat u gezonde tussendoortjes in huis hebt, zodat u niet gedachteloos ongezonde dingen als koek, chocolade, chips en toastjes met brie naar binnen propt.

Bron 
  • Voedingscentrum