Nieuw onderzoek naar afslankmedicijn bij diabetes

Getty Images

Het medicijn tegen diabetes semaglutide geeft flink gewichtsverlies bij mensen met diabetes en overgewicht. Dat laat een nieuw onderzoek in de Lancet zien. De resultaten zijn in lijn met een eerder onderzoek in de NEJM dat was uitgevoerd bij mensen zonder diabetes, maar met overgewicht. Goed nieuws dus, maar er zijn wel flink wat kanttekeningen.

Het diabetesmedicijn semaglutide (merknaam Ozempic) is een medicijn in injectievorm. Je spuit het medicijn wekelijks onder de huid. Bij diabetes is de dosis 1 milligram, maar in dit onderzoek in de Lancet gaven ze een placebo, de diabetesdosis van 1 milligram of een veel hogere dosis van 2,4 milligram. De 1200 deelnemers hadden allemaal diabetes en een body mass index van 27 of hoger. Doel was om zeker 5 procent van het lichaamsgewicht kwijt te raken. Na ruim een jaar (68 weken) was dat bij bijna 70 procent van de gebruikers van de hoge dosis van het diabetesmedicijn gelukt, tegenover bijna 30 procent van de placebo-gebruikers. Gemiddeld verloren de deelnemers met de hoge dosis semaglutide 10 procent van hun gewicht, tegenover 3,4 procent in de placebogroep. Dat is veel. Als je 80 kilo weegt, raakte je dus 8 kilo kwijt.

Darmklachten

Een paar weken geleden had in een ander vakblad (de New England Journal of Medicine) ook een onderzoek gestaan naar dezelfde dosis van 2,4 milligram semaglutide. Maar dan bij mensen zonder diabetes.  Daar waren de resultaten nog gunstiger (86 procent, versus 31 procent had 5 procent gewichtsverlies). Maar er zijn ook kanttekeningen, voor beide onderzoeken. Een jaar is een te korte meetperiode, als het om een hardnekkig probleem als obesitas gaat. Blijven de kilo's eraf? Dat weten we nog niet. Tweederde van de gebruikers van het middel had last van darmklachten zoals misselijkheid en diarree. Voor sommige mensen was het reden om te stoppen met het onderzoek. Er zijn ook tabletten met dit medicijn, in plaats van injecties, maar die zijn niet onderzocht bij obesitas. Semaglutide wordt in Nederland alleen vergoed, voor mensen met moeilijk behandelbare diabetes en een BMI hoger dan 30. Bij alleen overgewicht is het niet geregistreerd, dus daar mogen artsen het nog niet voor voorschrijven. Beide onderzoeken zijn betaald door de fabrikant van het medicijn, wat op zich gebruikelijk is, maar niet ideaal.

De afslankpil

Tot nu toe was de pil tegen overgewicht steeds een mislukking, omdat hij te weinig werkzaam was of te gevaarlijk.  Er zijn momenteel drie medicijnen wel tegen overgewicht goedgekeurd. Orlistat, liraglutide en de combinatie natrexon/bupoprion. Het effect van deze medicijnen is zo beperkt, dat aanpassen van de leeftsijl nog steeds de behandeling van eerste keus is.

 

Auteur