Stelling: ‘De dokter mag tegen een patiënt zeggen dat hij te dik is.'

Het is steeds vaker een onderwerp in de spreekkamer: overgewicht. ‘U bent eigenlijk te zwaar en dat is niet gezond. U kunt er ziek door worden. Wilt u hulp bij het afvallen?’ Niet iedereen is gelukkig met deze inmenging van de dokter bij het gewicht. Hoe denkt u daarover?

Eens: de dokter moet helpen tegen de obesitas-epidemie

Overgewicht is een belangrijke risicofactor bij ziekten als diabetes, artrose, slaapapneu, hart- en vaatziekten en niet te vergeten covid-19. Goed dat de arts hier tegenwoordig meer aandacht voor heeft. De arts kan meteen doorverwijzen naar persoonlijke hulp bij het afvallen. Dat kan een diëtist zijn, maar ook een leefstijlcoach die vergoed wordt.  

Eigenlijk is het gek dat de dokter er niks over zou mogen zeggen, als overgewicht inderdaad zo belangrijk is voor onze gezondheid. We vinden het ook normaal dat de arts patiënten aanspreekt op roken of overmatig alcoholgebruik. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft inmiddels overgewicht, het wordt zelfs de obesitas-epidemie genoemd. Het geeft op den duur veel extra zorgkosten, waar we allemaal aan meebetalen. Goed dat artsen mensen wijzen op de gevaren van overgewicht en hulp aanbieden.

Oneens: dat is niet de rol van de dokter, maar van de politiek

Dat de helft van de Nederlanders te zwaar is, los je niet op met een waarschuwing van de dokter. Dat maakt het een individueel probleem (‘je eet te veel en je sport te weinig, doe er wat aan’), terwijl afvallen vreselijk moeilijk is. Als zoveel mensen het niet lukt om af te vallen, spreek je niet van persoonlijk falen, maar van een maatschappelijk probleem.

We worden op straat verleid met donuts, pizza en friet. De meeste kant en klare producten in de supermarkt zijn te vet en te zout. De gezonde producten zijn duurder dan de ongezonde. De overheid kan ingrijpen met suikertaks, schrappen van BTW op groente en fruit, gratis watertappunten en aanleggen van fiets- en wandelroutes. Maar dat gebeurt veel te weinig.

Daarbij – je moet de dokter altijd om hulp kunnen vragen. Of je nu dik bent, rookt of bij wijze van spreken heroïne gebruikt. Als de dokter met het vingertje gaat wijzen, is de spreekkamer geen veilig plek meer.

Meer lezen over deze kwestie? NRC schreef een interessant artikel met cardioloog Janneke Wittekoek en Volkskrant-columnist en activist Asha ten Broeke. Lees het artikel hier.

Reactie toevoegen

38 Comments

Door EK (niet gecontroleerd) op za, 24-7-2021 - 17:29

Mijn arts mag het zeker zeggen maar ik ben haar vaak voor! Ik ben te zwaar maar ga niet meer lijnen. Heel mijn leven, zeker50 jr, gelijnd! Ben het beu, zat. Ik accepteer de gevolgen al zou ik het graag anders zien maar niet ten kostte van alles. Ik eet gezond en beweeg voldoende maar lijnen>> Nee dank u!

Door Bert (niet gecontroleerd) op za, 24-7-2021 - 10:28

Ik ben helaas te klein voor mijn gewicht.....dokter mag het zeggen, overheid moet gezonde produkten stimuleren (lage belasting) en slechte produkten de belasting verhogen..

Door Henk van de Brink (niet gecontroleerd) op do, 22-7-2021 - 20:17

Prima, om er dan gericht wat aan te gaan doen

Door W. overhand (niet gecontroleerd) op do, 22-7-2021 - 17:59

ja hoor de dokyer mag dit zeggen ,door hun dik zijn betalen wij te veel aan zorg geld .
en te veel mensen met hart en vaat ziektes allemaal door te vet en verkeerd eten .

Door MWC (niet gecontroleerd) op do, 22-7-2021 - 17:16

Te dik zijn is slecht voor je gezondheid, dus mag een arts je adviseren of helpen om af te vallen.

Door dixey0 (niet gecontroleerd) op do, 22-7-2021 - 11:54

Pffffff, wat nou ? U bent niet te dik maar te zwaar ??? Klets, te zwaar is te dik dus zie het maar onder ogen. Al komt het harder aan misschien, het is gewoon zo dus doe er wat aan want zo ben je een gevaar voor jezelf en zoek hulp.

Door Corry Bezemer-d... (niet gecontroleerd) op do, 22-7-2021 - 00:12

Het moet allebei.
De overheid moet door b.v. een suikertax ongezond eetgedrag ontmoedigen en door BTW verlaging op groente en fruit gezond eetgedrag bemoedigen.
De huisarts kan handvatten geven om een andere leefstijl te ontwikkelen en daarbij ondersteuning te geven in samenwerking met b.v. een diëtist en fysiotherapeut.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 21-7-2021 - 21:32

Arts kan wel zeggen dat patiënt te zwaar is voor zijn gezondheid

Door Ria (niet gecontroleerd) op wo, 21-7-2021 - 16:38

Het ligt aan de manier waarop hij of zij dat zegt. Meestal weet je zelf wel dat je aan de dikke kant bent. Soms heb je een zetje nodig om er wat aan te doen. En soms denk je - ik vind het wel best. Ik voel me lekker zo.

Door Lydia (niet gecontroleerd) op wo, 21-7-2021 - 13:38

arts kan dan meteen hulp bieden.
sommigen hebben echt geen idee hoe ze moeten afvallen en kennen de gevaren niet van overgewicht