Stelling: ‘De dokter mag tegen een patiënt zeggen dat hij te dik is.'

Het is steeds vaker een onderwerp in de spreekkamer: overgewicht. ‘U bent eigenlijk te zwaar en dat is niet gezond. U kunt er ziek door worden. Wilt u hulp bij het afvallen?’ Niet iedereen is gelukkig met deze inmenging van de dokter bij het gewicht. Hoe denkt u daarover?

Eens: de dokter moet helpen tegen de obesitas-epidemie

Overgewicht is een belangrijke risicofactor bij ziekten als diabetes, artrose, slaapapneu, hart- en vaatziekten en niet te vergeten covid-19. Goed dat de arts hier tegenwoordig meer aandacht voor heeft. De arts kan meteen doorverwijzen naar persoonlijke hulp bij het afvallen. Dat kan een diëtist zijn, maar ook een leefstijlcoach die vergoed wordt.  

Eigenlijk is het gek dat de dokter er niks over zou mogen zeggen, als overgewicht inderdaad zo belangrijk is voor onze gezondheid. We vinden het ook normaal dat de arts patiënten aanspreekt op roken of overmatig alcoholgebruik. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft inmiddels overgewicht, het wordt zelfs de obesitas-epidemie genoemd. Het geeft op den duur veel extra zorgkosten, waar we allemaal aan meebetalen. Goed dat artsen mensen wijzen op de gevaren van overgewicht en hulp aanbieden.

Oneens: dat is niet de rol van de dokter, maar van de politiek

Dat de helft van de Nederlanders te zwaar is, los je niet op met een waarschuwing van de dokter. Dat maakt het een individueel probleem (‘je eet te veel en je sport te weinig, doe er wat aan’), terwijl afvallen vreselijk moeilijk is. Als zoveel mensen het niet lukt om af te vallen, spreek je niet van persoonlijk falen, maar van een maatschappelijk probleem.

We worden op straat verleid met donuts, pizza en friet. De meeste kant en klare producten in de supermarkt zijn te vet en te zout. De gezonde producten zijn duurder dan de ongezonde. De overheid kan ingrijpen met suikertaks, schrappen van BTW op groente en fruit, gratis watertappunten en aanleggen van fiets- en wandelroutes. Maar dat gebeurt veel te weinig.

Daarbij – je moet de dokter altijd om hulp kunnen vragen. Of je nu dik bent, rookt of bij wijze van spreken heroïne gebruikt. Als de dokter met het vingertje gaat wijzen, is de spreekkamer geen veilig plek meer.

Meer lezen over deze kwestie? NRC schreef een interessant artikel met cardioloog Janneke Wittekoek en Volkskrant-columnist en activist Asha ten Broeke. Lees het artikel hier.

Reactie toevoegen

46 Comments

Door D. Bouwhuis (niet gecontroleerd) op di, 3-8-2021 - 17:38

Dat mag hij/zij zeggen maar dan wel met tact.

Door S vd Burg (niet gecontroleerd) op zo, 1-8-2021 - 11:34

Mijn huisarts kende mij al vanaf (stevige) puber. We hadden een goede band. Hij wees me regelmatig op mijn gewicht en benoemde dat met: je bent niet te dik maar wel te zwaar. Ik moet eerlijk toegeven dat mijn bmi nooit hoger dan 29 is geweest.

Door a.snelder (niet gecontroleerd) op vr, 30-7-2021 - 17:14

Het is zeer goed dat de dokter u er op wijst dat veel te zwaar bent want het ten koste van je gezondheid ( hartklachten -diabetisch )

Door Henna (niet gecontroleerd) op wo, 28-7-2021 - 10:36

Waarom iets zeggen als de persoon het zelf ook allang weet...?!
En sommige artsen zijn zelf te dik en leven ongezond.
Kijk maar naar sommige witte jassen die op de tv komen.
In een vorig leven bij een cardioloog gewerkt en menige collega van hem zoop, rookte en snoof, dus hoef ik diens mening niet te weten. Alle mensen zijn namelijk begiftigd met intelligentie, daar heb ik geen dokter voor nodig.

Door Wil (niet gecontroleerd) op wo, 28-7-2021 - 08:44

Mag, zeker als men bij de arts komt met klachten, zere knieën,conditie te kort en gewrichtspijn.

Door Y.S. Versteege (niet gecontroleerd) op wo, 28-7-2021 - 00:59

De patiënt weet het ongetwijfeld zelf ook. Een goed gesprek hierover kan geen kwaad. Sommige doctoren wegen bij ieder onderzoek in de praktijk de patient en noteren dit. Heel confronterend, maar misschien wel een stok achter de deur.

Door Johan (niet gecontroleerd) op ma, 26-7-2021 - 20:16

Als de dokter de patiënt kent en weet dat hij/ zij te dik is door teveel en slecht eten, mag hij dat zeker zeggen, dit is in het belang van de patiënt.

Door Johan (niet gecontroleerd) op ma, 26-7-2021 - 20:15

Als de dokter de patiënt kent en weet dat hij/ zij te dik is door teveel en slecht eten, mag hij dat zeker zeggen, dit is in het belang van de patiënt.

Door EK (niet gecontroleerd) op za, 24-7-2021 - 17:29

Mijn arts mag het zeker zeggen maar ik ben haar vaak voor! Ik ben te zwaar maar ga niet meer lijnen. Heel mijn leven, zeker50 jr, gelijnd! Ben het beu, zat. Ik accepteer de gevolgen al zou ik het graag anders zien maar niet ten kostte van alles. Ik eet gezond en beweeg voldoende maar lijnen>> Nee dank u!

Door Bert (niet gecontroleerd) op za, 24-7-2021 - 10:28

Ik ben helaas te klein voor mijn gewicht.....dokter mag het zeggen, overheid moet gezonde produkten stimuleren (lage belasting) en slechte produkten de belasting verhogen..