Stelling: 'Ernstig overgewicht is een ziekte'

Ben je ziek, als je ernstig overgewicht hebt?
Getty Images

Ben je ziek als je ernstig overgewicht hebt? Of ben je pas ziek als je er een aandoening bij krijgt door het overgewicht? Dat is een lastige kwestie. De nieuwe Richtlijn Obesitas spreekt van een 'chronische ziekte'. We zijn benieuwd – hoe denkt u hierover?

Ja, ernstig overgewicht is een ziekte

Sinds kort hebben we meerdere behandelingen tegen ernstig overgewicht. De gecombineerde leefstijlinterventie, nieuwe medicijnen en de maagoperatie werken goed en ze worden vergoed. Het is dus goed dat mensen met obesitas nu toegang hebben tot hulp en daarvoor is het nodig om het een 'ziekte' te noemen, zo zegt hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum. Want zo werkt ons vergoedingssysteem nu eenmaal. Daarbij: als je wacht tot iemand bij zijn obesitas ook een (andere) ziekte heeft, zoals diabetes of gewrichtsklachten, dan ben je eigenlijk te laat met de behandeling.

Nee, je bent niet ziek als je veel te dik bent

De helft van de Nederlanders is te zwaar en 14 procent heeft ernstig overgewicht (obesitas). Als je obesitas een ziekte noemt, zeg je feitelijk dat 14 procent van de bevolking ziek is. Gaat dat niet te ver? Wat maakt obesitas anders dan een rookverslaving? Dat noemen we ook geen ziekte, en het levert zelfs een groter risico op voor de gezondheid. Natuurlijk is zwaar overgewicht een risicofactor voor andere ziekten, net zoals hoge bloeddruk of afwijkende cholesterolwaarden. De behandeling is erop gericht om het risico te verlagen. Maar als iedereen met zwaar overgewicht 'ziek' is, krijgen dokters het veel te druk. Nog daargelaten of iedereen die te zwaar is hierop zit te wachten.

Wat vindt u? Reageer!

Stelling: 'Ernstig overgewicht is een ziekte.'

Keuzen

 

Meer lezen over de nieuwe richtlijn over obesitas >>

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Als iemand bij normale leefstijl gepaard aan sober eetgedrag te dik wordt is er iets dat moet worden uitgezocht. Huisarts en psycholoog om te beginnen.

Obesitas op zich is geen ziekte. Het is echter vaak wel gevolg van ADHD, psychisch niet goed functioneren, valse voorlichting

Sinds lange tijd wordt ons eten opgepept met dikke billen koeien, mega komkommers, aubergines, courgettes, bonen enz. Deze bewerkte voedingsproducten en alle medicijnen die samen met vervuiling door industrie in ons milieu wordt gedumpt zorgen voor een storing in ons lichaam. Dus obesitas is een ziekte die ook nog eens sterkt wordt door alle reclames. Honger wordt niet meer gevoeld en eten steeds meer gestimuleerd door de omgeving. Veel slanke mensen hebben door deze storing een vervetting van de organen en kijken neer op mensen die het vet zichtbaar meedragen. Er moet heel veel veranderen in deze wereld. Als dat nog kan.