Waar meet je je buikomtrek?

Meten belangrijker dan wegen

Goede vraag! In deze rubriek gaat Plusonline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: waar meet je je buikomtrek?

Vroeger werd altijd gekeken naar het gewicht en de Body Mass Index (BMI) of iemand een gezond gewicht had. Tegenwoordig zijn steeds meer experts ervan overtuigd dat de buikomtrek een veel betere indicator is dan de BMI.

Het Voedingscentrum adviseert naar BMI en middelomtrek te kijken. Bij elkaar geven ze een goed beeld van een gezond gewicht. Je BMI kun je berekenen met een BMI-calculator. Maar hoe én waar meet je nu precies je middelomtrek?

Je middelomtrek meet je tussen de onderste rib en de bovenkant van het bekken, ter hoogte van de navel. Adem uit als je je middelomtrek meet. Meestal geven BMI en de middelomtrek dezelfde uitkomst aan. Als dat niet het geval is, houd dan het resultaat van de middelomtrek aan.

Gezondheidsrisico's

Te veel buikvet brengt namelijk gezondheidsrisico's met zich mee. Iemand met een BMI lager dan 25, maar met enorme buikomvang loopt dus wel extra gezondheidsrisico's door een te veel aan buikvet. Ook mensen die veel sporten en veel spieren hebben, kunnen door het gewicht van spieren een hoge BMI hebben. Terwijl ze wel een gezonde middelomtrek hebben. Een vetpercentagemeting kan in zo'n geval uitsluitsel geven of je te veel buikvet hebt.

Heb je je buikomtrek gemeten? Check dan in het onderstaande schema of je een gezonde buikomvang hebt.

Middelomtrek (in cm) Beoordeling en advies
Man  Vrouw  
 <94 <80  Probeer op gewicht te blijven (geen verhoogd risico).
 94-102  80-88 Blijf op gewicht (nog geen verhoogd risico, maar de gevarenzone komt in beeld).
 102>  88> Probeer af te vallen (verhoogd risico).

 

Bron(nen):

6 Comments

Door nance B. (niet gecontroleerd) op ma, 3-4-2017 - 11:33

Ik heb al jaren een buikomvang van 98 cm. Dus ik zou dan dik in de gevarenzone zitten! Maar met 1.67 en 69 kilo zit ik toch nog wel op het juiste gewicht. Dus ik begrijp dit niet want ik heb vanaf mijn 25 ste deze buikomvang en ik ben nu 61. Als ik afval dan tekent dit als eerste in mijn gezicht en daarna wordt ik iets slanker. Ik eet normaal, niet ongezond en snoep weinig. Ik denk erover om eens het Dukan dieet te volgen, maar is dit goed?

Door Elisabeth (niet gecontroleerd) op za, 5-11-2016 - 09:46

Ik ben het met Ellis eens. Ik meet 1.85 m, weeg 78 kilo en heb rokmaat 40. Als ik moet voldoen aan <80 cm buikomvang, ben ik broodmager. 88 cm is net haalbaar, maar dan heb ik rokmaat 38 en is alles te kort. Voor iemand van 1.50 is dat een prima buikomvang. Misschien zelfs wel wat groot.

Door Elisabeth (niet gecontroleerd) op za, 5-11-2016 - 09:23

Ik ben het helemaal eens met het commentaar van Ellis hieronder. Ik ben 1.85 m en weeg 78 kilo. Als ik de buikomvang had van iemand van 1.50 zou ik broodmager zijn. En voor mij is 88 cm echt wel heel weinig. (Ik heb maar 40 kledingmaat, vrij normaal voor mijn lengte).

Door Patricia (niet gecontroleerd) op do, 3-11-2016 - 06:54

Leuk, dat meten van de buikomtrek. Ik heb na het afvallen (42 kg) veel huid overschot, op mijn hele lichaam, dus ook de buik.Dat meten gaat dus over diverse lagen huid, met nog onderhuids weefsel, dus te hoge omtrek.Ook geeft mijn BMI aan dat ik nog steeds overgewicht heb, met 160 cm. en 65 kg..Als men al dat huid overschot nu eens weg-gedacht cq gehaald zou kunnen worden ( maar natuurlijk "nee" van de verzekering ). zou ik niet nog steeds in het "vakje" overgewicht dus ongezonde levensstijl gestopt worden.

Door Bazel (niet gecontroleerd) op wo, 2-11-2016 - 12:14

Hoe serieus zijn dit soort algemene metingen in relatie tot alle voorkomende verschillen in bouw van mensen. BMI en buikomvang zou je minstens ook moeten relateren aan goed meetbare afstanden tussen punten op het geraamte.

Door ellis (niet gecontroleerd) op di, 1-11-2016 - 20:30

Ik blijf het toch vreemd vinden dat de middelomtrek van een persoon van zeg 1,50 meter het zelfde risico/resultaat zou opleveren als de omvang van iemand van zeg 1,80. Die latte moet toch haast wel meer meten dan die Kleinere? Wie kan dit uitleggen.