Hoogleraar: 'Korten op pensioenen mag niet zomaar'

Getty Images

Een uitspraak in een zaak rond het kleine pensioenfonds Reiswerk kan mogelijk grote gevolgen hebben voor alle gepensioneerden die gekort zijn, want de rechter moet zich nu buigen over de vraag of korten wel mag

Dat meldt het tv-programma Kassa.

(tekst gaat door onder de video)

Het betreft een zaak die is aangespannen door advocaat en hoogleraar Europees pensioenrecht Hans van Meerten tegen het pensioenfonds Reiswerk. De 30.000 deelnemers daarvan zagen zich na het samengaan met een ander pensioenfonds (PGB) plots geconfronteerd met kortingen op hun pensioenen van 9 tot meer dan 18 procent. De reden daarvoor was dat het pensioenfonds Reiswerk er op papier minder goed voorstond dan het nieuwe fonds. Om dat verschil glad te strijken, moeten de deelnemers van Reiswerk bijbetalen en dat regelt het pensioenfonds door forst te korten op de pensioenen.

Pensioen is eigendom

Hoogleraar en advocaat van Meerten stelt op grond van Europese regelgeving dat dit niet zomaar mag, omdat een pensioen een 'eigendomsrecht' is waar je niet zomaar aan kan gaan morrelen. De deelnemers van het pensioenfonds hebben ook nooit formeel ingestemd met de overname door PGB.   

Volgens van Meerten zou de rechter kunnen besluiten dat een korting van van bijvoorbeeld meer dan 5 procent niet zomaar mag. Of dat alle deelnemers eerst individueel toestemming moeten geven voor de overname van pensioenrechten. Van Meerten is op dit moment deze zaak nog aan het voorbereiden en het is nog niet duidelijk wanneer deze voor de rechter komt, maar mocht een rechter besluiten dat deze overdracht of het korten niet zomaar mag, kan dat grote gevolgen hebben voor alle gepensioneerden die de afgelopen jaren pensioen hebben moeten inleveren.
Met zo'n uitspraak in de hand kunnen gepensioneerden die kortingen wellicht (deels) terugdraaien.

Pensioenakkoord

Bovendien komt met deze zaak het pensioenakkoord verder onder druk te staan. Na jaren gesteggel ligt er nu een pensioenakkoord dat nog verder uitgewerkt moet worden, maar de kern daarvan is dat huidige pensioenrechten worden omgezet -en dus ook overgedragen- naar een min of meer persoonlijke pensioenpot die wordt beheerd door de pensioenfondsen. De fondsen krijgen daardoor wat meer rekenruimte, waardoor er op papier iets meer ruimte ontstaat voor het uitkeren van pensioenen. Maar als het rendement op de beurzen tegenvalt, komt dat risico meer bij de deelnemers en gepensioneerden te liggen.
Mocht de rechter besluiten dat pensioenen inderdaad onder het eigendomsrecht vallen, kan dat dus grote gevolgen hebben voor de overgang naar een nieuw stelsel, omdat pensioenrechten dan niet zomaar overgedragen mogen worden.

Auteur