Wat kan ik met mijn huis doen na mijn pensioen?

De deskundige legt uit

Getty Images

Ik ben 65 jaar, gepensioneerd en mijn vermogen zit vooral in mijn woning. De waarde van mijn woning bedraagt op dit moment 300.000 euro en ik heb geen rentelasten meer. Jaarlijks heb ik naast mijn pensioen ongeveer 15.000 euro nodig om mijn uitgaven te financieren. Nu weet ik dat een oud-collega, toen hij met pensioen ging, zijn huis aan de bank heeft verkocht en het huis vervolgens van de bank heeft gehuurd. Is dit een verstandige optie?

Wanneer het vermogen in de woning zit, zijn er diverse mogelijkheden om de waarde hiervan te benutten voor de uitgaven na pensioendatum. Belangrijk bij deze vraag met name is of u in uw huidige woning wilt blijven wonen.

Wanneer u in uw huis wilt blijven wonen, bestaat er inderdaad een constructie waarbij een financiële instelling (een bank) het huis koopt en vervolgens aan de verkoper terug verhuurt. Tegenwoordig wordt deze constructie echter niet meer toegepast. Na het overlijden van de huurder zitten de banken met de volledige eigendom van de woning en in de huidige vastgoedmarkt is het niet eenvoudig het huis te verkopen. Dit vinden veel banken momenteel een te groot risico.

Een andere mogelijkheid is het aangaan van een hypotheek waarbij voor de geleende som een (direct ingaande) lijfrenteverzekering wordt afgesloten, waaruit uitkeringen worden ontvangen. Deze oplossing is erg kostbaar. Er wordt een hypotheek én een verzekering gesloten en met de lijfrente-uitkeringen wordt vervolgens de hypotheekrente weer betaald.

Nog een mogelijkheid is een krediethypotheek. Er wordt een lening bij de bank gesloten waarbij slechts rente is verschuldigd over de daadwerkelijk opgenomen gelden. Deze constructie is echter veelal aan een bepaalde looptijd gebonden. De ontstane schuld moet dan op een bepaalde datum afgelost worden. Wellicht moet het huis dan alsnog - op een voor u ongewenst moment - al dan niet gedwongen worden verkocht.

Wanneer u het niet erg vindt om te verhuizen, is het verkopen van de woning een optie. Het vrij gekomen vermogen kan dan op een bankrekening worden gestort of er kunnen obligaties voor worden gekocht. Er dient bij deze optie wel een woning gehuurd te worden. Indien u de volledige overwaarde belegt in obligaties of op een spaarrekening zet, kunt u minimaal 25 jaar beschikken over het benodigde bedrag.

Conclusie
De financiële instellingen bieden naast de voornoemde ook andere oplossingen. Het verkopen van de woning en het geld met weinig risico beleggen, wordt momenteel veel geadviseerd. Bij deze keuze is belangrijk dat wordt verwacht dat de waarde van woningen op korte termijn niet zal gaan stijgen. Bij het maken van een keuze is het belangrijk dat u zich goed laat  informeren en onderzoekt welke optie het best bij uw (financiële) situatie past.

Auteur