PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

'Koppel de AOW-leeftijd aan het opleidingsniveau'

Het opleidingsniveau zou een rol moeten spelen bij de vaststelling van de AOW-leeftijd, vindt accountantsbureau KPMG. Laagopgeleiden profiteren nu minder van de opgebouwde oudedagsvoorziening.

Betalen langer mee

Mensen met een lagere opleiding beginnen over het algemeen eerder met werken. Vaak hebben zij op 16-jarige leeftijd al een baan, terwijl hoogopgeleiden gemiddeld rond hun 25ste beginnen. Ze betalen dus zo'n tien jaar langer mee aan de premie.

Minder lang AOW

Anderzijds ligt hun levensverwachting lager dan die van hoger opgeleiden, waardoor ze ook korter van de AOW gebruik maken. KPMG spreekt van 'discriminatie en subsidiëring van hoogopgeleiden door laagopgeleiden'. 
Dat hoogopgeleiden vaak meer verdienen en meer afdragen, speelt volgens KPMG in deze kwestie minder een rol, omdat de premie wordt gefinancierd volgens een omslagstelsel. Daardoor dragen de werkenden van nu de premie af.

Goed plan?

Vindt u ook dat het opleidingsniveau een rol moet gaan spelen bij de bepaling van de AOW-leeftijd? Laat het ons weten in een reactie hieronder. 

Bron: NU.nl

Lees ook: AOW'er met meer dan 10.000 euro pensioen gaat erop achteruit

Reactie toevoegen

155 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 18-10-2017 - 13:52

Dit is een eerlijk systeem

Door Peter de Vries (niet gecontroleerd) op wo, 18-10-2017 - 12:43

Iedere keer zie ik een oneigenlijke discussie over AOW-leeftijd, de zwaarte van het uitgeoefende beroep en nu (weer) hoogte van de opleiding.
Volgens mij kunnen we de zwaarte van het beroep niet generaliseren, want iedereen heeft daar een andere mening over. Daarom stel ik voor dat bedrijfstakken dat zelf oplossen via hun pensioenen. Dat betekent dan dat iemand met een, volgens eigen zeggen, zwaar beroep meer moet sparen om eerder met pensioen te gaan. Ieder pensioenfonds is tegenwoordig in staat om de pensioenopbouw zo te berekenen, dat de dan binnen de bedrijfstak af te spreken pensioenleeftijd een inkomen inclusief gemiste AOW oplevert totdat de AOW-uitkering effectief wordt.
Dit betekent tevens dat semi-ZZP’rs zoals die op dit moment aan het werk zijn tegen afbraaktarieven zichzelf over x-jaar tegenkomen. Want waarom afbraaktarieven? Ik heb tegenwoordig namelijk sterk de indruk dat de gevraagde tarieven onvoldoende zijn om arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en pensioenopbouw te financieren. Dat lijkt me dan ook een mooi punt om door de overheid op te laten lossen.
Het tweede punt, de duur van de AOW-betaling. Ik las in één van de commentaren om daar een vaste periode voor te kiezen vanaf het moment dat wordt begonnen met werken. Dat lijkt me een goede start. Werk je langer, dan krijg je of meer AOW of je draagt geen premie meer af en, andersom, werk je korter, dan krijg je aftrek zoals dat nu ook al geld voor mensen die een aantal jaren in het buitenland hebben gewerkt en in die periode geen AOW premies hebben afgedragen.
Ik hoop hiermee een zinnige bijdrage aan de hele discussie te hebben gegeven.

Door V D Scheur (niet gecontroleerd) op wo, 18-10-2017 - 12:28

Na 40 jaar werken en overal aan meebetaalt moet je de keuze krijgen om te stoppen te minderen of door te gaan voor bepaalde beroepen wordt het te gevaarlijk en lichamelijk te zwaar

Door Henri F. (niet gecontroleerd) op wo, 18-10-2017 - 12:19

Er zijn diverse mogelijkheden voor verbetering:
1. Maak de aow-uitkering inkomensafhankelijk daarbij gebruik makend van het solidariteitsbeginsel;
2. Stel mensen, die b.v. 45 jaar gewerkt hebben, in de gelegenheid uit te treden op vrijwillige basis. Mensen, die bv met 28 jaar zijn gaan werken moeten dan doorwerken tot hun 73e jaar.

Door Loes (niet gecontroleerd) op wo, 18-10-2017 - 10:58

Laat degenen die altijd een kantoorbaan hebben gehad maar langer doorwerken. Zware beroepen moeten gewoon met 45 jaar afgesloten kunnen worden.

Door B.Blokzijl (niet gecontroleerd) op wo, 18-10-2017 - 10:11

Ja aanpassen hoog opgeleiden hebben geprofiteerd van langer te studeren op kosten van de gemeenschap .

Door Hoogveld (niet gecontroleerd) op wo, 18-10-2017 - 09:57

Helemaal mee eens zou inderdaad eerlijker zijn

Door Taco de Bruin (niet gecontroleerd) op wo, 18-10-2017 - 08:50

Want denkt u van volgende de eerlijke en sociale waarde:
Veel mensen zijn op hun 15/16e reeds begonnen in het arbeidsproces en hebben dus met het bereiken van de 65 jarige leeftijd een arbeidsverleden opgebouwd van 50-51 jaar.
Geef deze mensen na deze respectabele opbouw een volledige AOW en mooi aanvullend pensioen....
Iedereen die de keuze heeft gemaakt om op latere leeftijd in het arbeidsproces deel te nemen, kan men dan een latere AOW/pensioendatum inplannen...

Door Cherry Schaffel... (niet gecontroleerd) op wo, 18-10-2017 - 08:21

Het zal best wel een goed idee zijn, maar ik vind het persoonlijk discriminatie en die hoger opgeleide persoon blijft maar lekker meer verdienen. Dat klopt toch niet helemaal.

Door J.H.Tuma (niet gecontroleerd) op wo, 18-10-2017 - 00:29

Helemaal mee eens.Werk al vanaf mijn 16 /17 jaar, dus al bijna 45 jaar.Heb het wel een beetje gehad.Mijn lichaam geeft al steeds meer problemen. Maar ik moet nog 5 1/2 jaar.
Met 44 jaar gewoon stoppen.Krijgen de jongeren ook nog een kans, en kunnen wij nog een heel klein beetje van onze oude (versleten lichaam) dag genietem