'Liever Google dan dokter bij intieme klachten'

Getty Images

Jonge vrouwen raadplegen liever dokter Google, dan dat ze hun huisarts bezoeken. Vooral bij intieme gezondheidsproblemen waar zij zich voor schamen is dit het geval.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 1000 Britse vrouwen gehouden door een fabrikant van vaginale gels. Jonge vrouwen vermijden vaak zelfs de huisarts en vertrouwen volledig op online advies. Jonge vrouwen tussen de 18 en 24 jaar voelen drie keer zo vaak schaamte om bepaalde dingen te bespreken als vrouwen van 55 jaar en ouder. Dit geldt vooral sterk als de huisarts een blanke man is.

Praten

Meer dan de helft van de jonge vrouwen zoekt binnen 12 uur op internet naar informatie over een aandoening. Slechts 7 procent maakt zo snel een afspraak bij de huisarts. Gemiddeld bezoekt een jonge vrouw met intieme gezondheidsproblemen pas na 22 dagen een arts.

Uit het onderzoek bleek ook dat drie kwart van de jonge vrouwen die zelf een diagnose stellen hun intieme problemen zelden behandelen. Hierdoor kan een aandoening verwaarloosd worden of zelfs verergeren. Daarbij weigeren ze niet alleen met een huisarts te praten; ook met familie en vrienden worden intieme gezondheidsproblemen niet besproken.

Vrouwen boven de 55 jaar bleken veel minder preuts. Die praten veel gemakkelijk met zowel familie en vrienden als een huisarts over dit soort klachten.

Gevolgen

De onderzoekers vinden het zorgelijk dat jonge vrouwen zoveel moeite hebben om over dit onderwerp te praten. Ze denken dat dit een van de redenen is waarom meer dan de helft van de vrouwen niet bekend is met aandoeningen als bacteriële vaginose. En dat terwijl het een veelvoorkomende aandoening is met serieuze gevolgen.

Bron 
  • Daily Mail