Hoe voorkom je pijn bij vrijen na de overgang?

Getty Images

In de eerste jaren na de overgang kreeg ik pijn bij de penetratie ondanks veel glijmiddel. Het is een heel scherpe pijn, die ook niet weggaat als je eenmaal bezig bent. Het gevolg is dat ik totaal geen zin meer heb in seks. Ik raak nergens meer opgewonden van, wat mijn man en ik ook proberen. Is er wat aan te doen of is dit het einde van mijn seksuele leven?

Naam bekend op de redactie

Peter Leusink, huisarts en seksuoloog

"De reden voor de pijn ken ik niet, maar pijn bij het vrijen zorgt ervoor dat de spieren rond de vagina samentrekken. Zelfs de gedachte aan pijn kan dit al veroorzaken. Gemeenschap doet dan weer extra pijn. Zo wordt het alleen maar erger. En dat heeft een remmende invloed op de seksuele opwinding. Wie heeft er nu zin om te vrijen als dat pijn gaat doen?

Uw reacties zijn dus normaal. U beschermt uzelf, maar dat betekent niet dat er niets meer aan te doen is. Het voert hier te ver om de behandeling uit te leggen. Ik raad u aan naar een seksuoloog te gaan. Deze zal u adviseren voorlopig de seks niet te richten op gemeenschap. Door gesprekken en oefeningen kunnen u en uw man leren van seks met elkaar te genieten zonder gemeenschap, om daarna de gemeenschap voorzichtig weer op te pakken.

Tevens kan een bekkenbodemfysiotherapeut helpen om meer controle over de spieren rond de vagina te krijgen. Tot slot kan een arts of gynaecoloog kijken of er mogelijk een lichamelijke oorzaak is voor de pijn."

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!

Peter Leusink is arts-seksuoloog NVVS en supervisor. Daarnaast is hij docent bij de RINO-opleiding Consulent Seksuele gezondheid en de postacademische opleiding tot seksuoloog. Hij is voorzitter van de Stichting Tijdschrift voor Seksuologie.