Exitpoll: PvdA grote winnaar EP-verkiezingen

Het lijkt erop dat PvdA de grootste is geworden bij de Europese parlementsverkiezingen: de partij zou volgens de exitpoll vijf zetels in het Europees Parlement krijgen. De opkomst bedroeg 41,2% van de kiesgerechtigden in Nederland.

Of de sociaaldemocratische fractie in Europa de grootste wordt is nog onduidelijk, maar lijsttrekker Frans Timmermans zegt dat in Europa wel te merken dat er "behoefte is aan een ander Europa dat zich harder inzet voor de klimaatcrisis en dat ook ziet dat we op sociaal vlak als Europeanen meer samen moeten doen".

De andere grote winnaar is het eurosceptische Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet deed voor het eerst mee en stormt waarschijnlijk met 3 zetels Brussel binnen.

GroenLinks won een zetel en komt uit op 3, D66 verliest er nu 2 en komt uit op 2. De VVD wint één zetel, het CDA verliest er één en beide komen op 4 uit. Tot slot verliest de SP één van haar twee zetels, komt 50Plus met één zetel binnen en verliest de Partij voor de Dieren juist haar enige zetel. CU-SGP behoudt de huidige twee zetels.

De definitieve uitslag volgt zondag 26 mei.

Bron: NOS