Overzicht stemwijzers provinciale verkiezingen 2019

Help, op wie moet ik stemmen?

Getty Images

Op woensdag 20 maart mogen we naar de stembus voor de provinciale verkiezingen. Heeft u nog niet besloten op welke partij u gaat stemmen? Wij helpen u op weg met een overzicht van kies- en stemwijzers.

De Stemwijzer

Dit is het stemhulpmiddel van ProDemos. De StemWijzer gaat over wat partijen beloven in verkiezingstijd. Klik op het kaartje om de StemWijzer te starten.

Start de Stemwijzer >>

De Kieswijzer

De regionale kranten van de Persgroep en NDC komen  met een gezamenlijke Kieswijzer voor de Provinciale Statenverkiezingen. Duidelijkheid voor de lezer staat bij deze Kieswijzer voorop. Niet de partijprogramma’s zijn leidend, maar dat wat stemgerechtigden belangrijk vinden. De Kieswijzer is beschikbaar voor alle twaalf provincies.

Doe de Provinciale Kieswijzer >>

Mijn Stem

Een stemhulp voor de provinciale staten én eentje voor de waterschapsverkiezingen! Vul uw postcode in en doe de test.

Ga naar Mijn Stem >>

De Stemchecker

Deze kieswijzer kijkt naar wat partijen daadwerkelijk doen (en níet naar wat ze beloven in campagnes). Vergelijk uw politieke opvattingen met het stemgedrag in de Eerste Kamer en kom erachter met welke partij u de meeste overeenkomsten heeft.

Doe de stemchecker >>

Het Kieskompas

Inwoners van 6 provincies hebben geluk: zij kunnen een Kieskompas raadplegen. De methode van Kieskompas maakt verschillen tussen politieke partijen duidelijk en scherp. Bovendien is Kieskompas de enige kieshulp die de standpunten van alle partijen controleert (bij andere stemhulpen kunnen partijen zelf invullen wat ze maar willen). Alleen voor Drenthe, Gelderland, Groningen, Noord Holland, Utrecht, Zuid Holland.

Probeer het Kieskompas >>

Auteur 
  • David de Wilde