Provinciale Statenverkiezingen: de belangrijkste thema’s

Op woensdag 20 maart 2019 zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen. In een speciaal verkiezingsdossier besteedt Plus Online hier aandacht aan. In dit artikel leest u wat de belangrijkste thema’s zijn en wat die thema’s voor uw dagelijks leven kunnen betekenen.

Het belangrijkste thema voor de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten is duurzaamheid. Andere thema’s die eigenlijk in alle provincies wel een rol spelen, zijn verkeer en vervoer en woningbouw. De politieke partijen denken heel verschillend over deze grote thema’s. Wat dat betreft valt er tijdens deze verkiezingen dus echt wat te kiezen.

Een windmolen in uw achtertuin?

Duurzaamheid als belangrijkste thema – wat betekent dat eigenlijk voor u als kiezer? Best veel, als je het thema wat nader bekijkt. Want: wilt u een weiland vol zonnepanelen direct naast uw dorp? En wilt u eigenlijk wel dat die twintig kleine windmolens worden vervangen door tien kolossale windturbines? Wilt u invloed hebben op de locatie van nieuwe windmolens? En uw biologisch boerende buurman, mag die subsidie krijgen van de provincie? De keuzes die de Provinciale Staten straks gaan maken, hebben zo bezien dus aardig wat invloed op uw dagelijks leven.

In de file of op de fiets?

Wat gaat uw provincie straks doen? Rijdt u straks fluitend over het nagelnieuwe asfalt naar werk of kinderen, omdat uw provincie miljoenen heeft geïnvesteerd in de verbreding van de provinciale weg? Of worden de fietspaden en de fietssnelwegen zo goed dat u met liefde elke dag uw e-bike uit de schuur pakt? En hoe zit het met het openbaar vervoer? Hoe gaat de provincie ervoor zorgen dat het afgelegen dorpje waar uw zus woont, goed bereikbaar blijft?

Wegenbelasting omhoog?

Een bijzonder heet hangijzer is de wegenbelasting. Het bedrag dat u aan wegenbelasting betaalt, bestaat namelijk voor een deel uit provinciale opcenten. Dat bedrag verschilt per provincie. Nu zijn er verschillende politieke partijen die vinden dat de provinciale opcenten omhoog moeten. Volgens deze partijen moet de automobilist meebetalen aan verbeteringen aan het wegennet. Krijgen deze partijen het voor het zeggen, dan betekent dat dus dat u meer wegenbelasting gaat betalen.

Bouwen, maar waar?

Er moeten meer woningen komen, daar is iedereen het wel over eens. De vraag is echter: waar gaan we die bouwen? In die prachtige polder waar u zo graag doorheen fietst? Of blijft het groen behouden en gaat uw woonplaats de hoogte in? Wat het ook wordt, het heeft invloed op hoe uw directe omgeving er over een paar jaar uitziet. En ja, het is dus de provincie die toestemming moet geven voor er een paal de grond ingaat.

Grotere luchthavens of rust in uw achtertuin?

Hoewel ons land niet bijzonder groot is, hebben we wel veel vliegvelden. Schiphol Airport natuurlijk, maar ook: Lelystad Airport, Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport, Maastricht Aachen Airport, Vliegveld Midden-Zeeland en Groningen Airport Eelde. Hoe denken de verschillende politieke partijen in uw provincie eigenlijk over de uitbreidingsplannen van al die vliegvelden? Weet u zeker dat u over een paar jaar nog rustig in uw tuin of op uw balkon van het mooie weer kunt genieten?

Stemmen, maar op wie?

Er zijn redenen genoeg om te gaan stemmen. Weet u nog niet op wie u wilt stemmen? Het Kieskompas, de Stemwijzer of MijnStem kunnen u helpen uw keuze te bepalen.

Bron: Binnenlands Bestuur