Vaste lasten volgend jaar honderden euro's omhoog

Energie en verzekeringen fors duurder

De vaste lasten gaan volgend jaar flink omhoog. Gemiddeld zijn gezinnen en alleenstaanden enkele honderden euro's meer kwijt aan verzekeringen, energie en internet en bellen. Dat stelt
vergelijkingssite Pricewise.

De vergelijker verwacht dat de zorg-, auto- en woonverzekeringen duurder worden en dat de energielasten zullen stijgen. De stijging van de zorgpremie was al eerder bekend: naar verwachting wordt de basisverzekering een tientje per maand duurder. Over de auto- en woonverzekeringen was nog niets bekend, maar de vergelijker verwacht dat ook de prijzen zullen stijgen. Dat zou onder meer te wijten zijn meer schadeclaims en duurdere onderdelen. Bij woningen heeft het extreme weer voor meer schade gezorgd en dat gaan we volgend jaar terugzien in de premies van opstal- en inboedelverzekeringen.

Energie

Ook energie wordt volgend jaar zwaarder belast en duurder. Bovendien stijgen de brandstofprijzen. Afhankelijk van de persoonlijke situatie worden verzekeringen en energie naar verwachting zo'n vier- tot zevenhonderd euro duurder in 2019.