Wat kost het Europees Parlement?

Getty Images

Op donderdag 23 mei 2019 mogen we stemmen voor een nieuw Europees Parlement. In een speciaal verkiezingsdossier besteedt Plus Online hier aandacht aan. In dit artikel leest u wat het Europees Parlement eigenlijk kost.

‘De EU? Kost alleen maar geld!’ Het is snel gezegd, maar hoe zit het eigenlijk? Hoeveel geld gaat er om in het Europees Parlement? Wat verdient een parlementariër in het Europees Parlement? En waar blijft het geld?

Verdeling van het geld

In 2018 bedroeg de begroting van het Europees Parlement 1,95 miljard euro. Het grootste deel van de kosten zit ‘m in de ongeveer 7.000 medewerkers van het parlement. Hierbij kunt u denken aan beleidsmedewerkers en tolken. Van de totale begroting gaat zo’n 44 procent op aan de kosten voor deze medewerkers.

Europarlementariërs ontvangen een salaris, net als trouwens hun persoonlijke medewerkers. Aan deze salarissen en vergoedingen gaat ongeveer 22 procent van de begroting op. De resterende 34 procent gaat naar de parlementsgebouwen, de vertegenwoordigingen in de lidstaten, de IT en telecommunicatie, administratief medewerkers en naar activiteiten van de politieke fracties, zoals conferenties buiten Brussel.

Dit verdienen onze Europarlementariërs

Alle Europarlementariërs ontvangen hetzelfde salaris, te weten €8.484 bruto per maand. Voor de Nederlandse afgevaardigden geldt echter dat zij niet meer mogen verdienen dan de leden van de Tweede Kamer. Daarom betalen de Nederlandse Europarlementariërs extra belasting.

Onkostenvergoeding

Europarlementariërs ontvangen naast hun salaris ook onkostenvergoeding. Voor ‘algemene uitgaven’ is dit maandelijks €4.416. Dit bedrag is bedoeld voor onder andere een kantoor in hun eigen land. Veel parlementariërs hebben zo’n kantoor echter niet. Maar ze zijn ook niet verplicht om hun uitgaven te specificeren. Daardoor wordt de onkostenvergoeding ook weleens gezien als een verkapte vorm van extra salaris.

Roep om meer transparantie

Er is al meerdere keren voorgesteld om het uitgavenpatroon van de parlementariërs transparanter te maken. Tot op heden is de meerderheid van het Europarlement daar echter tegen. Nederlandse Europarlementariërs maken overigens hun uitgaven wel inzichtelijk. Geld dat zij overhouden, storten ze terug in de partijkas of terug naar het Europees Parlement.

Bron: NRC

Auteur