Prinsjesdag 2015: voor wie daalt de koopkracht?

Ondanks rooskleurige berichten gaat niet iedereen er volgend jaar in koopkracht op vooruit. Bijna 40 procent van de gepensioneerden houdt in 2016 minder over.

Zo'n 700.000 Nederlanders met een pensioen gaan er in koopkracht tot 2 procent op achteruit. Enkele tienduizenden tot ruim 5 procent.

Oorzaken

Het koopkrachtverlies van deze groep is vooral het gevolg van het bevriezen van pensioen door de pensioenfondsen, terwijl de inflatie op 1,2 procent wordt geraamd. Daarnaast wordt de vrijstelling van eigen vermogen in de belastingheffing deels afgeschaft. Hierdoor kunnen vermogende mensen met een pensioen hun huurtoeslag verliezen.

Compensatie

Het kabinet heeft wel enkele maatregelen getroffen om het koopkrachtverlies te compenseren. De ouderenkorting wordt met 145 euro verhoogd en er gaat een streep door de voorgenomen bezuiniging op de huurtoeslag. Ook de zorgtoeslag stijgt in 2016 en gaat er meer geld naar de zorg.

Lees hier voor wie de koopkracht stijgt.

Bron(nen):

5 Comments

Door A.L. Pagie-Verdonk (niet gecontroleerd) op vr, 25-9-2015 - 11:34

Het kabinet heeft de laatste 2 jaar het pensioen 4x gekort, dit is volgens mij "stelen" die premie
hebben wij betaald toen wij werkten en nu wij gepensioneerd zijn, houden ze 4x een deel van ons pensioen in. Wat een puinzooi maakt dit kabinet ervan, zelf leveren ze niets in en krijgen bij hun riant salaris nog procenten erbij.Weg met Rutte en Samsung, geef mij BUMA maar, die is eerlijk, maar zolang hij in de oppositie zit, kan hij ook niets klaarmaken. Die lacherd (Rutte) blijft maar lachen, maar wij als ouderen zijn de pineut en hebben heel ons leven keihard gewerkt, maar stank voor dank.

Door Fred (niet gecontroleerd) op za, 19-9-2015 - 14:59

Schoften.

Door Peter incognito (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2015 - 20:40

In 2014 kwamen we al niet meer in aanmerking voor zorgtoeslag omdat de inkomensgrens werd verlaagd. Nu wordt in 2016 de ouderenkorting afgeschaft omdat we boven de vrijstelling hebben gespaard en daarom MEER vermogensrendementsheffing moeten betalen. Onze pensioenen worden al jaren NIET meer geíndexeerd. Bovendien hebben we al jaren lang moeten betalen over ons spaargeld wat nooit het rendement opleverde door de jaarlijkse inflatie en waar reeds belasting bij inkomsten over ws betaald. HET IS EEN SCHANDE DAT DE GEPENIONEERDEN DOOR DEZE EN VOORGAANDE REGEREINGEN OPDEZE MANIER WORDEN GEPAKT! WORDT HET GEEN TIJD OM VIA DE 50PLUS PARTIJ TE PROTESTEREN IN DEN HAAG?? LAAT EENS VAN U HOREN!! GAARNE REACTIES !!!

Door Frans broeders (niet gecontroleerd) op vr, 18-9-2015 - 12:06

hoeveel gaat een invalide er op voor of achteruit ?

Door Fred Lang (niet gecontroleerd) op do, 17-9-2015 - 14:47

Vergeet de stijging van de inkomensafhankelijke zorgbijdrage van 4,85 naar 5,55% te vermelden.