Prinsjesdag 2019: dit moeten ondernemers weten

Getty Images

De regering maakt op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag, haar regeringsplannen bekend voor 2020. Wat verandert er fiscaal voor ondernemers? Dit is wat we weten.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek wordt geleidelijk aan afgebouwd tot 5.000 euro in 2028, volgens NRC Handelsblad. Nu is die nog 7.280 euro. Jaarlijks wordt dat bedrag 250 euro minder, vanaf volgend jaar. 

Multinationals

Multinationals, zoals Shell en Akzo, gaan vanaf 2021 meer belasting betalen. Multinationals betalen nu vaak niet of nauwelijks winstbelasting door allerlei constructies om de belasting af te trekken.

Kortingen afgeschaft

Enkele gunstige kortingen voor ondernemers worden afgeschaft. Zo stijgt het belastingtarief voor innovaties (innovatiebox) van 7 naar 9 procent. Ook wordt de liquiditeitsverliesregeling afgeschaft en krijgen ondernemers geen korting meer als zij de vennootschapsbelasting in één keer betalen in plaats van in termijnen.

Vennootschapsbelasting

De winstbelasting voor middelgrote en kleinere bedrijven gaat in 2020 omlaag. Het gaat hierbij om de vennootschapsbelasting voor de winsten tot 200.000 euro. Die daalt van 19 procent dit jaar naar 16,5 procent in 2020.

Bedrijven met winsten boven de 200 duizend euro betalen volgend jaar nog steeds 25 procent belasting in plaats van de beloofde 22,55 procent. Een jaar later komt het tarief uit op 21,7 procent, nog altijd meer dan het percentage van 20,5 procent dat in eerste instantie was beloofd.

CO2-heffingen

De koning kondigt in de troonrede ook co2-heffing voor bedrijven aan. ,,Het kabinet wil in de komende periode lijnen voor de toekomst uitzetten. De vraag is hoe de Nederlandse economie de komende dertig jaar duurzaam kan doorgroeien.'' (…) ,,De keuze voor een klimaatneutraal Nederland in 2050 is even noodzakelijk en even kansrijk. Schone lucht en nieuwe vormen van energie kunnen hand in hand gaan met duurzame landbouw, schone mobiliteit en kansen voor een innovatief bedrijfsleven."

Hoe hoog de heffing gaat worden, is nog niet bekend.

Bronnen: RTLZ, De Ondernemer,

Auteur