Aan huis gekluisterd door de plaspil?

Getty Images

Ik ben een man van 78 jaar en ben ­onder behandeling voor een lekke hartklep. Daarvoor krijg ik onder meer een plaspil (bumetanide). ­Vanwege de plaspil ben ik dagelijks uren aan huis gebonden: ­meerdere malen moet ik achter elkaar een forse hoeveelheid plassen. Is hier een oplossing voor?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Door de slecht werkende hartklep kan uw hart niet goed pompen. Uw lichaam voelt dat het moeite kost om de bloeddruk op peil te houden en gaat – als reactie daarop – vocht vasthouden om voldoende ‘vulling’ van de bloedvaten te houden. Dat vocht ­vergroot juist de problemen. Het vocht verplaatst zich vanuit de bloedvaten naar de lichaamsweefsels en de longen. ‘Natte’ longen kunnen minder goed zuurstof opnemen in het bloed. Daardoor krijgt het hart minder zuurstof en gaat het nóg slechter pompen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. Vocht in de weefsels veroorzaakt ook nog eens dat de zuurstof en voedingsstoffen vanuit het bloed minder goed bij de cellen komen. Als u de plaspillen een paar ­dagen niet inneemt, raakt u snel in de problemen. Het is essentieel dat u het vocht kwijtraakt.

Anders plannen

U kunt het moment van plassen misschien wél anders plannen. Vaak worden plaspillen in de ochtend genomen. Als u ze voortaan om 18 uur inneemt, is het plassen afgelopen voordat u naar bed gaat en kunt u ’s nachts gewoon doorslapen. U kunt ook overleggen met de cardioloog of u tweemaal per dag één milligram bumetanide kunt nemen. Het middel wordt dan een beetje over de dag verspreid.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!