Buiten eten

Getty Images

Fijn voor een picknick, tuinlunch of maaltijd op je terras: verrassende gerechten die je
in no time maakt.

Knapperige sla met kikkererwten en avocado
Picknickgerecht voor 4 personen | Bereidingstijd 20 minuten

  • 400 g kikkererwten (uit blik)
  • 200 g radijs
  • het hart van 2 kroppen bindsla (romaine sla)
  • 2 kleine rode uien
  • 1 avocado
  • 100 g zure room
  • 100 ml kefir
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 1 eet­lepel dijonmosterd
  • suiker
  • paar blaadjes basilicum

Spoel de kikkererwten in een zeef onder de koude kraan en laat ze goed uitlekken. Maak de radijzen schoon en snij ze in kleine blokjes. Was en droog de slablaadjes en scheur ze in stukken. Snij de uien in dunne ringen en de avocado (in de lengte) doormidden en dan in lange plakken. Klop een ­dressing van de zure room met de kefir, azijn, mosterd en een mespunt suiker; breng op smaak met peper en zout. Rangschik de ingrediënten op een schaal of 4 borden. Lepel de dressing erover en garneer met wat blaadjes basilicum.

Koude meloen-tomatensoep
Lunchgerecht voor 4 personen | Bereidingstijd 15 minuten

  • 500 g honingmeloen
  • 600 g zeer rijpe pruimtomaten
  • 1 takje basilicum
  • ½ chilipeper (verkruimeld)
  • 1 theelepel citroensap
  • 4 eetlepels Griekse yoghurt
  • paar basilicumblaadjes, ter garnering
  • peper en zout
  • extra nodig: blender

Snij de meloen in vieren, verwijder de zaadjes en de schil, en verdeel het ­vruchtvlees in stukjes. Dompel de tomaten even onder in kokend water en dan in een bak ijswater. Pel de velletjes eraf en snij de tomaten in vieren. Pureer de ­meloen, tomaten, het takje basilicum, de chilipeper en het citroensap in een ­blender. Breng op smaak met zout en eventueel wat extra citroensap. Serveer de soep in kleine kommetjes. Schep de yoghurt erop, maal er wat peper over en ­garneer met basilicumblaadjes.

Pasta met groene asperges
Hoofdgerecht voor 4 personen | Bereidingstijd 30 minuten

  • 350 g groene asperges
  • 2 smalle ­courgettes
  • 50 g zongedroogde ­tomaten op olie
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 g pijnboompitten
  • 400 g ­spaghetti of lint­pasta
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 100 ml ­droge witte wijn
  • 100 g ­Parmezaanse kaas (stukje)

Snij het harde uiteinde van de ­asperges en schil eventueel het onderste deel. Kook de asperges in 5 tot 6 minuten in gezouten water beetgaar. Spoel ze af onder koud stromend ­water, laat ze uitlekken en snij ze in stukjes. Halveer de courgettes. Snij elke helft eerst in lange dunne ­plakken en die plakken (overdwars) in reepjes. Snij de tomaten ook in ­reepjes. Snipper de knoflook. ­Rooster de ­pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan en schud ze op een bord om af te koelen. Kook de pasta beetgaar, giet af en laat uitlekken. Verhit de olijfolie in een wok of ­hapjespan. Roerbak de asperges, courgettes, ­tomaatjes en knoflook. Blus af met de wijn en laat nog 5 minuten smoren. Breng de groenten op smaak met peper en zout. Hussel de pasta en de pijnboom­pitten erdoor. Schaaf met een dunschiller flinters van de Parmezaanse kaas boven de pasta en serveer vanuit de pan.

Ciabatta met roerei en feta
Lunchgerecht voor 4 personen | Bereidingstijd 20 minuten

  • 100 g feta
  • 6 eieren
  • 2 eetlepels melk
  • 3 takjes dille
  • 1 kleine handvol bieslook
  • 1 eetlepel boter
  • 1 ciabatta

Snij de feta in blokjes. Klop de eieren los met de melk. Snij de kruiden fijn en hou wat bieslook apart om te ­garneren. Verhit de boter in een koekenpan met anti­aanbaklaag, draai het vuur laag en schenk het losgeklopte ei erin. Voeg de fijngesneden kruiden toe en roer met een houten pollepel tot al het ei net gestold is. Breng op smaak met zout en peper. Snij het brood in plakjes, verdeel het roerei en de feta erover en garneer met bieslook.

Couscous-salade met kokosdressing
Lunchgerecht voor 4 personen | Bereidingstijd 30 minuten

  • 150 g grove couscous
  • 5 of 6 gedroogde wolkenoortjes (Chinese paddenstoelen, van de toko)
  • 2 wortels
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ komkommer
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 lente-uitjes
  • 1 blik kokosmelk (uit de koelkast)
  • sap van 2 limoenen
  • 2 eetlepels palmsuiker
  • zout en peper
  • korianderblaadjes

Week de couscous 20 minuten in lauw water en laat de korrels uitlekken in een zeef. Week ook de padden­stoelen, knijp het vocht eruit en hak ze fijn. Snij de wortels in ­kleine blokjes en roerbak deze 2 tot 3 minuten in de olie. Laat ze daarna afkoelen. Halveer de komkommer in de lengte, schraap de zaden eruit en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Snij de stengels bleekselderij ook in kleine blokjes. Snij de lente-ui in ringetjes. Doe de couscous in een slakom en maak de korrels los met een vork. Schep de couscous om met de ­groenten.

In de afgekoelde kokosmelk is de room bovenop komen drijven. Open het blik voorzichtig en schep de room in een steelpannetje (bewaar de kokosmelk eronder; ­hiermee kun je bijvoorbeeld een smoothie maken). ­Verwarm de kokosroom licht tot deze vloeibaar wordt. Roer het limoensap en de palmsuiker erdoor. Meng de kokosdressing met de couscous en de groenten en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de salade over 4 ­glazen en ­garneer met wat korianderblaadjes.

Auteur