Chili sin carne

Getty Images

Hartig en gezond gerecht met bonen, tomaten, paprika en een vleugje pit.

Aantal personen: 2                 Bereidingstijd: 15-30 minuten

Ingrediënten

  • 1 flinke ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode en 1 groene paprika
  • ½ rode peper
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • gerookt paprikapoeder
  • kaneel
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 blik tomatenblokjes zonder zout
  • 75 gram zilvervliesrijst
  • 1 blik kidneybonen (uitlekgewicht ca. 400 gram)
  • ½ avocado
  • ½ limoen
  • 8 takjes koriander

Bereiding

  1. Maak de groente schoon. Snijd de ui en de knoflook in snippers, de paprika’s in blokjes en de peper in reepjes.
  2. Fruit de ui en de knoflook met de komijn, paprikapoeder en kaneel zacht in de olie. 
  3. Voeg de paprika en de tomatenblokjes toe en laat dit 10 minuten zacht sudderen.
  4. Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  5. Spoel de kidneybonen in een zeef af. Warm de kidneybonen mee in de tomatensaus.
  6. Snijd de halve avocado in smalle reepjes en druppel er wat limoensap over.
  7. Snijd de halve limoen in partjes.
  8. Was de koriander en knip het grof.
  9. Geef de chili met de rijst, avocado en een partje limoen en strooi er koriander over.

Ingrediënten over?

Halve limoen: bewaar een halve limoen met het snijvlak op een schoteltje of afgedekt met plasticfolie maximaal 4 dagen in de koelkast. Gebruik de limoen bijvoorbeeld voor deze frisse ananassalsa met tofu.

Duurzaam

Paprika heeft deze maand (april) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaardentabel

Energie:                                       295 kcal
Eiwit:                                            25 gram
Koolhydraten:                           70 gram
Waarvan suikers:                     15 gram 
Vet:                                               20 gram
Waarvan verzadigd vet:            2 gram
Vezels:                                          25 gram
Zout:                                            1,1 gram

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum