Forel met gembersaus en gepofte aardappel

De gembersaus geeft de forel een verrassende smaak en je hebt ook meteen weer je wekelijkse portie vis binnen.

Aantal personen: 2                    Bereidingstijd: 15-30 minuten

Ingrediënten

  • 2 grote aardappelen
  • 2 kleine forellen
  • peper
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 400 gram snijbonen
  • 1 bolletje gember op siroop (potje)
  • stukje gemberwortel (grootte van 1 duim)
  • 75 ml halfvolle yoghurt
  • 1/2 citroen

Bereiding

  1. Was de ongeschilde aardappelen goed en dep ze droog. 
  2. Prik met een vork enkele gaatjes rondom in de aardappelen. Dit om te voorkomen dat de aardappelen door stoomvorming openbarsten. 
  3. Leg de aardappelen op een plat bord in de magnetron. Laat de aardappelen op de hoogste stand gaar worden. Reken per aardappel op 6-8 minuten. Keer ze halverwege de tijd een keer om.
  4. Controleer of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken. Laat de aardappelen nog enkele minuten nagaren.
  5. Bestrooi de schoongemaakte forellen met peper.
  6. Verwarm de margarine in een koekenpan met een antiaanbaklaag en bak hierin de vissen in ca. 15 minuten gaar en bruin.
  7. Maak de snijbonen schoon en snijd ze in ruiten. Kook ze in weinig water in ca. 10 minuten gaar.
  8. Snijd het bolletje gember heel fijn.
  9. Schil het stuk gember en rasp het fijn.
  10. Roer de gember door de yoghurt. Maak op smaak met peper en een kneepje citroensap.
  11. Maak met een vork het aardappelkruim wat los en schep wat van de saus op de gepofte aardappelen.
  12. Snijd 2 plakken van de citroen.
  13. Geef de saus en de plakken citroen bij de forel en de snijbonen.

Allergie info

Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Ingrediënten over?

Bewaar de gember op siroop in het gesloten potje in de koelkast. Gebruik een schone lepel om een bolletje gember uit het potje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met bacteriën en schimmels. De gember is nog ongeveer 1 maand houdbaar. Je kunt ook een stuk gember gebruiken om heerlijke verse thee van te zetten!

Duurzaam

Snijboon heeft deze maand (april) een lage klimaatbelasting.
Dit recept bevat regenboogforel. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies forel met ASC of kweek uit Nederland.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van ei

Voedingswaardentabel

Energie                                          510 kcal
Eiwit                                               40 gram
Koolhydraten                              45 gram
Waarvan suikers                          5 gram
Vet                                                  15 gram
Waarvan verzadigd vet              3 gram
Vezels                                            10 gram
Zout                                               10 gram

Bron(nen):