Indonesische curry

Getty Images

Een simpel gerecht met een sterk rijsttafelgevoel. Dit eenvoudige recept heeft een familielid zo’n veertig jaar geleden meegenomen van een reis naar Indonesië. Inmiddels is het een echt ‘familierecept’. Handig is dat je het van tevoren kunt maken. Erbij zet ik bakjes met tomaat, komkommer, ananas en hardgekookte eieren op tafel. Dat geeft een echt rijsttafel-gevoel. Ria Striegel (61)

Bereidingsduur 
3 uur (maar het kan wel van te voren)

Ingrediënten

  • Indische curry (van toe wij Indonesië nog Indië noemden)
  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • • --600 g mager soepvlees of bieflappen
  • • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • • vleeskruiden
  • • zout
  • • ½ pak tomatengroentesap
  • • 2 volle eetlepels kerriepoeder
  • • 2 grote uien
  • • 2 teentjes knoflook
  • • 1 à 2 paprika’s
  • • 250 g champignons
  • • 2 trostomaten
  • • ½ komkommer
  • • ½ verse ananas
  • • 4 eieren

Bereiding

Snijd de bieflappen in stukjes. Verhit 3 eetlepels van de olie in een braadpan en bak het vlees al omscheppend bruin. Voeg vleeskruiden en zout naar smaak toe en schep alles goed om. Voeg het tomatengroentesap en de kerriepoeder toe en laat het vlees 2 uur op een heel laag vuur sudderen. Pel en snipper de uien en de knoflook. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in stukjes. Snijd de champignons in plakjes. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en fruit de ui met de knoflook al omscheppend 3 minuten. Voeg de paprika en de champignons toe en bak alles 5 minuten. Voeg de groenten aan het vlees toe en laat alles nog 30 minuten zachtjes sudderen. Was de tomaten en de komkommer. Snijd de tomaten in partjes en de komkommer in plakjes. Schil de ananas en snijd het vruchtvlees in stukjes. Kook de eieren in ca. 8 minuten hard, laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en snijd ze in parten. Serveer de curry met de groenten en het ei. Lekker met gekookte rijst.
Bereidingstijd: ca. 3 uur
Auteur