Keukenklassiekers: club sandwich

Een restje gebakken kip over? Ook dit past perfect in een club­sandwich

Club sandwich
Getty Images

Heerlijk als snack, lunch of ontbijt, deze ultieme combinatie van knapperig, zacht, pittig en zout van drie ‘verdiepingen’ hoog… Zo maak je de perfecte clubsandwich.

Een beetje geschiedenis

De populaire club­sandwich is al ruim een eeuw een vast onder­deel van de menukaart in hotels wereldwijd. Het gerecht is waarschijnlijk eind 19de eeuw bedacht in de VS. Hij zou voor het eerst geserveerd zijn in 1894 in The ­Saratoga Club House ­tijdens een paardenrace in de staat New York. De benaming ‘sandwich’ zelf komt dan weer uit ­Engeland. Lord John Montagu, de vierde graaf van graafschap Sandwich en notoir gokker, gaf de keuken in 1762 opdracht om sneetjes brood ­belegd met vlees te maken, zodat hij en zijn vrienden konden blijven kaartspelen. De sandwich was ­geboren.

Mmmayo

Varieer met soorten mayonaise: voeg een snufje kerriepoeder of gerookt paprikapoeder toe of maak een truffelmayonaise door er wat druppeltjes truffelolie door te mengen. Meng er verse tuinkruiden door of doe er een kneepje sriracha bij voor wat extra pit. Je kunt de mayo ook vervangen door cocktailsaus of remoulade. Lust je geen mayonaise, vervang deze dan door geplette avocado of hummus.

Recept voor 2 personen

  • 10 min.

  • 6 sneetjes wit ­tostibrood 

  • 1 grote vleestomaat 

  • 8 blaadjes mini-Romainesla 

  • 4 fijne plakjes kalkoenfilet 

  • 10 plakjes ontbijtspek of bacon 

  • 1 handje naturel chips 

  • 3 el ­mayonaise 

  • 1 tl mosterd 

  • peper en zout

Club Sandwiches
Getty Images
  1. Rooster het brood in een pan of een broodrooster tot het aan beide kanten goudbruin is. Laat de sneetjes afkoelen.
  2. Bak het ontbijtspek of de bacon knapperig en laat de plakjes afkoelen op keukenpapier.
  3. Spoel de tomaat af en snij in schijfjes. Spoel de ­slablaadjes af en droog ze.
  4. Meng de mayonaise met de mosterd en besmeer de 6 sneetjes brood aan één kant met het mengsel.
  5. Leg telkens één boterham met de mosterdmayo naar boven op een bord. Schik er wat sla op, dan wat schijfjes tomaat, de kalkoenfilet en het ontbijtspek. Leg er opnieuw een sneetje brood op met de mosterd-mayo naar beneden.
  6. Leg er dan een nieuwe laag sla, tomaat, kalkoenfilet en ontbijtspek op. Eindig met de laatste toasts met de mosterdmayo naar beneden. Serveer meteen met de chips. Variatietip Je kunt de sandwiches in die typische driehoekjes snijden. Maak ze dan vast met prikkertjes. Wil je wat extra crunch in de sandwich? Leg er dan ook wat chips tussen.
Club sandwich
Getty Images

De wereld rond

  • Vietnamese bánh mì bestaat uit een krokante baguette met verse kruiden, knapperige groenten zoals (mieriks)wortel en vlees zoals paté, gekaramelliseerd spek of kip.
  • Ken je de pan bagnat uit Frankrijk? Een rond broodje met tonijn, ei, olijfolie, tomaat, sla en reepjes ansjovis. Je vindt ’m vooral rond Nice.
  • Italië heeft tramezzini: heerlijke driehoekige of balkvormige boterhammetjes zonder korst, belegd met bijvoorbeeld kaas, prosciutto, artisjok en olijven.
  • In Japan vind je sando, zacht witbrood zonder korst dat belegd is met vlees, vis of ei, altijd ­verzorgd en stijlvol, zoals sushi. De fruit sando bestaat uit stukjes fruit tussen het brood, op een dikke laag slagroom.• In Turkije heb je döner kebab: brood gevuld met aan het spit geroosterd lamsvlees, ui, ­rauwkost en een romige witte knoflooksaus.
  • De driehoekige cucumber sandwich en egg and cress sandwich zijn in Engeland een ­onmisbaar onderdeel van de high tea. Eenvoudig, maar zeer verfijnd.
  • Israel heeft falafel, een warm ­pitabroodje ­gevuld met krokante ­kikkererwtenballetjes, ­afgewerkt met tahin (zachte pasta van sesamzaad) en knapperige verse groenten.

Club-kenner

De reislustige Amerikaan Evan Saunders trakteerde zichzelf op reis graag op een clubsandwich en besloot er een blog aan te wijden. Op clubsandwichreviews.com kun je zijn recensies vinden van honderden clubsandwiches in hotels, restaurants en cafés wereldwijd. De állerbeste tot nog toe at hij in het InterContinental Hotel in Hongkong. De duurste vond hij in het Cliveden House Hotel in het Engels Taplow: de sandwich met ibericoham en witte truffel kostte hem daar 150 euro.

ITALIAANS MET VITELLO TONNATO

Besmeer een geroosterde boterham met tonijnmayonaise, beleg hem met plakjes kalfsfricandeau en schijfjes hard­gekookt ei en leg er ­waterkers op. Maak zo een driedubbeldekker

JAPANS MET VIS

Vervang het vlees door sneetjes gerookte of ­rauwe zalm en smeer er wat wasabimayonaise op. Knapperige noriblaadjes zorgen voor eencrunchy touch.

VEGA

Maak een clubsandwich met krokant gebakken tempeh-bacon en leg er schijfjes komkommer en groene asperges op. Vegans kunnen de mayonaise vervangen door plantaardige mayonaise of avocado

LEKKER LUXE

Vervang de kalkoen of ham door kreeft en de mayonaise door ­cocktailsaus.

Auteur