Kip op zijn Paasbest!

De paasmaaltijd is niet compleet zonder een mals kippetje of een lekker gerecht met ei. Of allebei!

Knoflook-citroenkip met tijm

Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd: 100 minuten.
  • 1 Kemper landhoen (± 1250 g)
  • 1 sneetje oud witbrood
  • 1 dl melk
  • 250 g sjalotten
  • 1 stengel bleekselderij
  • 3 biologische citroenen
  • 1 bol knoflook + 1 teentje
  • 100 g doperwtjes (diepvries), ontdooid
  • 4 eetlepels pijnboompitten, geroosterd (versgemalen) peper, zout
  • 250 g biologisch kalfsgehakt
  • 40 g bote
  • 1 dl droge witte wijn
  • 4 takjes tijm
  • extra: cocktailprikkers
Was de kip en dep hem vanbinnen enMissing media-item. vanbuiten goed droog. Week het brood in de melk. Pel de sjalotten. Was de bleekselderij en snijd de stengel in dunne plakjes. Was de citroenen en halveer ze. Halveer de bol knoflook overdwars en pel het teentje. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Knijp het overtollige vocht uit het brood en meng het met de bleekselderij, het uitgeperste teentje knoflook, de doperwten, de pijnboompitten en peper en zout naar smaak door het gehakt. Vul de kip ermee en steek dicht met cocktailprikkers.

Bestrooi met peper en zout naar smaak. Verhit de boter in een braadslede en braad de kip rondom bruin aan. Bak de sjalotten even mee. Schenk de wijn erbij en leg de citroenhelften, de halve knoflookbollen en de tijmtakjes bij de kip in de braadslede. Zet de braadslede op het rooster in de oven en laat de kip in ± 60 minuten bruin en helemaal gaar braden. Bedruip regelmatig met het bakvet. Serveer met gebakken aardappeltjes en voorjaarsgroenten naar keuze.

Bevat per portie: 585 kcal, 38 g eiwit, 40 g vet waarvan 14 g verzadigd, 16 g koolhydraten en 3 g voedingsvezel.

Frittata met spinazie

Vegetarisch lunchgerecht voor 4-6 personen. Bereidingstijd: 20 minuten.
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 8 vrije uitloopeieren
  • 0,5 dl halfvolle melk
  • 1 eetlepel tarwebloem
  • (versgemalen) peper, zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 250 g verse panklare spinazie
  • 1 gedroogd chilipepertje
  • extra: taartvorm ø 22-24 cm
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Pel en snipper ui en knoflook. Klop de eieren los met de melk, de bloem en peper en zout naar smaak. Vet de taartschaal in met een beetje olie. Verhit de rest van de olie in de koekenpan en bak ui en knoflook al omscheppend in ± 3 minuten glazig. Bak de spinazie kort mee en laat hem slinken. Voeg peper en zout naar smaak toe en verkruimel het pepertje erboven. Schenk het eimengsel in de taartvorm, verdeel het spinaziemengsel erover en roer door het ei. Bak in de voorverwarmde oven in ± 30 minuten gaar. Snijd de frittata in punten. Lekker met gemengde salade.

Per persoon: 185 kcal, 15 g eiwit, 13 g vet waarvan 3 g verzadigd, 4 g koolhydraten en 2 g voedingsvezel.

Caesarsalade

Lunchgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd: 20 minuten.
  • 4 sneetjes oud witbrood
  • 1 teentje knoflook
  • 10 eetlepels olijfolie
  • 1 krop Romeinse sla (bindsla)
  • 12 ansjovisfilets (uit blik)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels mosterd
  • 2 theelepels worcestersaus
  • (versgemalen) peper, zout
  • 4 eieren
  • 50 g Parmezaanse kaas (stukje)
Missing media-item.

Snijd het brood in dobbelstenen. Pel de knoflook en snijd in plakjes. Verhit 6 eetlepels olie in een koekenpan en bak de knoflook en broodblokjes al omscheppend lichtbruin. Maak de sla schoon en snijd in repen. Laat de ansjovis uitlekken. Klop een dressing van de rest van de olijfolie, het citroensap, de mosterd, de worcestersaus en peper en zout naar smaak. Schep deze door de sla. Kook de eieren 6-8 minuten, pel en halveer ze. Verdeel sla, ansjovis, eieren en croutons over de borden. Schaaf schilfertjes kaas over de salade en serveer direct.

Per persoon: 470 kcal, 18 g eiwit, 35 g vet waarvan 7 g verzadigd, 20 g koolhydraten en 2 g voedingsvezel.
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine