Kip-rijstschotel met pompoen en pruimen

Getty Images

Diëtist Mary Stottelaar geeft elke maand tips en lekkere recepten om gezond te genieten.

Hoofdgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd 35 minuten

Ingrediënten • 500 gram oranje pompoen • 1 rode ui • 200 gram kippendij­filet • 1 eetlepel olijfolie • ½ theelepel gemalen kurkuma • ½ theelepel komijnpoeder • 120 gram paellarijst • ½ liter (groente)bouillon • 50 gram gedroogde, gewelde ­pruimen zonder pit • paar blaadjes munt

Bereiding: Verwijder de zaden van de pompoen en snij het vruchtvlees in blokjes van 2 of 3 cm. Schillen is niet ­nodig. Snipper de ui en snij de kip in stukjes. Verwarm de olie in een lage, brede pan. Bak de ui enkele minuten, voeg de pompoen toe en bak nog 2 minuten. Voeg de kip, kurkuma en komijn toe en bak 2 minuten mee. Voeg de rijst toe en laat de korrels heel even bakken, giet dan de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat de schotel op een lage warmtebron gaar worden zonder te roeren. De bouillon wordt opgenomen door de rijst en verdampt gedeeltelijk. Voeg eventueel wat vocht toe als dat nodig is. Halveer de pruimen en roer ze aan het einde van de kooktijd door de rijst. Proef na 20 minuten of de rijst gaar is. Verdeel voor het serveren wat blaadjes munt over de schotel.

! Stoofkip

Kippendijfilet is iets vetter dan ­kipfilet. Daardoor blijft het vlees mals bij een langere stooftijd.

‘Wat kan ik nog méér met winter-groenten dan stamppot maken?’

Niets ten nadele van stamppot, laat een Pluslezer weten, maar kun je ook iets anders doen met wintergroenten? Deze vraag beantwoordt Mary met drie recepten vol winterse toppers.

Getty Images

Wat ik fijn vind aan deze tijd van het jaar is niet alleen de frisse kou buiten en de gezelligheid van de warmte binnen, maar ook de ­typische wintergroenten die nu te koop zijn. Natuurlijk kun je het hele jaar door sla, tomaten, ­komkommer en radijsjes eten. Maar toch klopt het ergens niet, die zomerse producten midden in de winter. 

Ik kies liever voor producten die niet van ver komen, maar ­gewoon van Hollandse ­bodem. Dat ­betekent namelijk dat het veel verser op mijn bord ligt, dat er niet heel veel kilometers voor afgelegd zijn en dat het dus beter is voor het milieu. Bovendien passen juist wintergroenten zo lekker bij dit seizoen. Want zeg nou zelf: boerenkool smaakt toch het best in deze tijd van het jaar? En er is nu keuze te over. Kool, spruitjes, pastinaak, winterwortel, pompoen, koolrabi, knolselderij, rettich… 

Omdat je nooit genoeg recepten kunt hebben, heb ik voor deze ­Koken met Mary een paar ­recepten met typische winter­groenten ­bedacht waarbij er niets gestampt hoeft te worden. Net even anders en makkelijk om te maken. Je hebt ook niet veel afwas, want alle recepten maak je heel handig in één pan. Veel kookplezier en eet smakelijk!
Mary

Bomvol vitaminen

Wist je dat wintergroenten echte ­superfoods zijn? Ze bevatten weinig ­calorieën en veel vezels. Maar dat niet ­alleen. De meeste wintergroenten staan bol van de ­vitamines 
en ­mineralen. Vaak ­scoren ze veel ­beter dan zomergroenten ­als sla, komkommer en ­tomaat. Zo levert 100 gram gekookte spruitjes bijna het dubbele van wat 
je op een dag aan ­vitamine C nodig hebt.

Kort bewaren

Bewaar kant-en-klaar ­gesneden wintergroenten zoals boerenkool en ­andijvie zo kort mogelijk. Door het snijden en het contact met de ­buitenlucht gaan veel vitamines ­verloren. Of koop het liever ongesneden. Dat is ook nog goedkoper.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine