Koken met Mary

Diëtist Mary Stottelaar geeft tips en lekkere recepten om gezond te genieten

Mary
Cees Rutten

Wat te doen als je veel mensen te eten krijgt? Samen eten is gezellig, maar wel een hoop werk. De oplossing: het iedereen-kookt-iets-diner.

Samen eten vind ik het leukste wat er is. Doordeweeks met mijn partner, in het ­weekend met de kinderen of vrienden. ­Samen eten is een feestje. Hoe meer mensen bij mij aanschuiven, hoe leuker ik het vind. Luisteren naar ieders verhalen, genieten van elkaar en natuurlijk van het eten. Zelf geniet ik ook volop van koken voor een grote groep. Maar ik weet dat niet iedereen daar blij van wordt, zeker niet als je een ­diner voor een heel gezelschap moet ­maken. 

Wil je wel de gezelligheid van lang samen thuis tafelen? Dan kun je het werk ook gewoon ­verdelen. Ik heb een aantal vriendengroepen met wie ik eens in de zes tot acht weken eet en waarbij we altijd de gangen verdelen. De ene keer ben ik alleen in de weer voor het voorgerecht, de andere keer maak ik het hoofdgerecht of het toetje. Zijn we met meer, dan komt er een gang bij of splitsen we het hoofdgerecht: de een doet het vlees of de vis, de ander de bijgerechten. Soms bepalen we een thema, soms laten we het gewoon aan ieders fantasie over. Het pakt eigenlijk altijd goed uit. Ik doe geregeld leuke recept­ideetjes op en het is heel ­relaxed voor iedereen. Bij het bedenken van de recepten voor deze pagina’s had ik zo’n iedereen-kookt-iets-diner in gedachten. Maar je kunt het ­natuurlijk ook gewoon allemaal zelf maken. Veel kookplezier!

Knolselderij-soep met appel en croutons

Voorgerecht voor 6 personen | Bereidingstijd 25 minuten

Ingrediënten • 1 knolselderij (1 kilo) • 1 ui • 2½ eetlepels roomboter • 1 liter bouillon (bijvoorbeeld van tablet) • 3 sneetjes oud brood zonder korst • 1 eetlepel olijfolie • 200 ml room • peper en zout • 1 appel • mespunt cayennepeper • verse bieslook

Getty Images
Bereiding Snij de schoongemaakte knolselderij in blokjes van 2 cm. Snipper de ui, verhit 2 eetlepels roomboter in een soeppan en fruit de ui 1 minuut. Bak de knolselderij even mee. Voeg de bouillon toe en kook de knolselderij in 15 minuten gaar. Pureer de soep met een staafmixer en laat hem afkoelen tot gebruik. Snij het brood in kleine blokjes en bak ze bruin in de olie. Laat ze afkoelen en bewaar ze in een afgesloten bakje. Voor het serveren: warm de soep op en roer de room erdoor. Laat de soep daarna niet meer koken. Breng op smaak met peper en zout. Snij de geschilde appel in kleine blokjes. Bak de appelblokjes in de rest van de ­boter en bestrooi ze met cayennepeper. Serveer de soep in soepkommen en garneer met de appelstukjes, broodcroutons en een beetje bieslook.

Passende drank

Het wordt helemaal feestelijk als ­ieder ook voor een bijpassende drank zorgt. Een lekkere wijn ligt voor de hand, maar denk ook eens aan water. Lekker met schijfjes ­sinaasappel, granaatappelpitjes of een takje munt. Staat heel mooi!

Pompoensalade met rucola en yoghurt

Bijgerecht voor 6 personen | Bereidingstijd 10 + 25 minuten

Ingrediënten • 1 kleine oranje pompoen • 2 eetlepels olijfolie • 1 theelepel kaneel • ½ theelepel gemalen komijn • 6 lepels volle Griekse ­yoghurt • mespunt sambal • zout • 2 eet­lepels pompoenpitten • 75 gram rucola

Getty Images

Bereiding Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Halveer de pompoen, gooi de zaden weg en snij het vruchtvlees in parten. Meng ze met de olie, kaneel en komijn en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de pompoen in 25 minuten in het midden van de oven gaar en laat daarna afkoelen. Meng voor de dressing de yoghurt met de sambal en wat zout. Verhit een droge koekenpan en rooster de pompoenpitten in enkele minuten bruin. Laat ze afkoelen. Neem alles apart verpakt mee naar het etentje. Leg, vlak voordat je gaat eten, de rucola op borden of in kommen, verdeel de geroosterde pompoen erop, lepel de dressing erover en garneer met pompoenpitten. Lekker met volkorenstokbrood.

Veilig en hygiënisch

Als je eten kookt en later weer opwarmt, is het belangrijk ­hygiënisch te werk te gaan. Je wilt ­immers niet dat iemand voedselvergiftiging oploopt.
• Laat producten die warm bereid zijn thuis snel afkoelen in een bak met koud water.
• Neem je gerecht mee in schone en goed afsluitbare bakken of pannen. 
• Bewaar thuis alles zo lang mogelijk in de koelkast. Vervoer het gekoeld en zet alles bij aankomst meteen weer in de koelkast.
• Verhit warme gerechten ter plekke weer goed door en door.
• Let op met rauwe producten. ­Zelfgemaakte mayonaise en filet americain, carpaccio of toetjes met rauw ei zijn minder geschikt.

Tip: Maak je een ovengerecht om mee te nemen? Vraag vooraf of je de oven van de gastheer of -vrouw kunt gebruiken en wat de afmetingen zijn. Zo voorkom je teleurstelling ter plekke.

Meer met pompoen

Komen er veel mensen eten, kies dan voor pompoen. Een vrolijke, voordelige en ­lekkere basis voor allerlei gerechten. Je kunt bijvoorbeeld volop variëren met het recept van de pompoensalade. Kies voor ­noten erbij, andere geroosterde groenten of wat (geiten)kaas. Stukjes geroosterde ­pompoen smaken, samen met mozzarella, ook lekker door een pasta. En een pompoen leent zich natuurlijk prima voor een soep: snij de pompoen in blokjes (schillen hoeft bij sommige soorten niet), gooi de ­pitten weg, doe de pompoen in een soeppan en voeg water toe tot de stukjes net onder staan, laat 20 minuten koken en pureer de soep. Met ingrediënten zoals kokosmelk en currypasta, of tomaat en rode peper kun je variëren in smaak. 

4x snelle toetjes

- Bolletje roomijs met gehakte walnoten en een beetje espresso.
- Uitgehold appeltje gevuld met rozijnen en hazelnoten, gebakken in de oven en geserveerd met een lepel crème fraîche.
- Laagjes om en om Griekse yoghurt, rode vruchtencompote en crumble van geroosterde noten en havermout.
- Appeltaart (zelfgemaakt of gekocht) met een bolletje ijs.

Lasagne met spinazie en ricotta 

Hoofdgerecht voor 6 personen | Bereidingstijd 25 + 25 minuten

Getty Images

Ingrediënten • 1½ kilo verse wilde spinazie • 2 uien • 1 teentje knoflook • 500 gram kastanjechampignons • 2 eetlepels olijfolie • peper en zout • 350 gram ricotta • 2 lepels melk • 300 gram lasagnebladen • 50 gram Parmezaanse kaas • ovenschaal (inhoud 2½ tot 3 liter, ingevet) 

Bereiding Was de spinazie en laat de blaadjes goed uitlekken. Snipper de uien en knoflook en snij de champignons in plakjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een wok en bak de helft van het ui- en knoflookmengsel 
1 minuut. Voeg de spinazie in gedeeltes toe en roerbak op hoog vuur zodat het vocht verdampt. Laat de spinazie uitlekken en breng op smaak met peper en zout. Verhit weer 1 eetlepel olijfolie en bak hierin de rest van de ui en knoflook 1 minuut. Voeg de plakjes champignon toe en bak deze 3 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout. Roer de ricotta los met de melk. Bedek de bodem van de ovenschaal met een laagje spinazie. Verdeel er lasagnebladen over. Schep daar een laagje champignons op, wat van de ricotta en dek af met lasagnebladen. Maak zo enkele lagen. Eindig met een laagje ricotta. Strooi de Parmezaanse kaas erover. Bewaar de schotel afgedekt en neem hem koel mee naar het etentje. Bak de lasagne in een oven van 200 ˚C in ongeveer 25 minuten gaar en bruin. 

Tip: Liever lasagne met vlees? Schep 150 gram reepjes ham of gerookte kip door de champignons.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine