Koken met Mary maart 2019 (deel 1)

Diëtist Mary Stottelaar geeft elke maand tips en lekkere recepten om gezond te genieten

Getty Images

De trend van dit jaar is meer groenten eten. Ik hoor om me heen dat veel mensen daar eigenlijk wel graag aan meedoen, maar niet zo goed weten hoe. De makkelijkste oplossing: neem groenten bij de lunch.

Als je meer groenten wilt gaan eten, is de eerste gedachte: dan maar een dubbele portie bij de warme maaltijd. Maar zo’n berg boontjes of een halve bloemkool op je bord is wel wat saai, en je houdt het waarschijnlijk niet lang vol. Veel leuker en lekkerder is het om vaker voor groenten te kiezen bij je lunch. 

Een groentelunch is een heerlijke afwisseling van de ­traditionele broodlunch. Vroeger lunchte ik zelf ook elke dag met ­boterhammen. Een salade of soep maken leek me veel te veel werk. Maar als ik een keer buiten de deur lunchte, koos ik altijd voor een ­salade of een kom soep.  

Alle aandacht voor groenten komt niet uit de lucht vallen. Groenten zorgen voor veel vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Daarom ben ik zelf ook steeds meer groenten gaan eten. Mocht je denken dat het veel tijd kost: dat valt reuze mee. Een simpele salade is net zo snel gemaakt als het besmeren van brood. En als je er bij het koken ’s avonds rekening mee houdt dat je de volgende dag ook nog een salade wilt maken, ben je sneller klaar. 

Zelf kook ik dus altijd wat meer rijst, quinoa of peul­vruchten, die afgekoeld door een ­salade ­kunnen. Of ik rooster wat meer groenten, die samen met rucola en kaas of ­noten een prima lunch­salade ­vormen. Ook als ik soep maak, kook ik steevast te veel. Dat is lekker voor de lunch de volgende dag. Of ik vries het in voor een andere dag. ­Probeer het ook eens, bijvoorbeeld met de recepten uit deze aflevering. Veel kookplezier!

Mary

Salade met ­zoete aardappel en avocado

Getty Images

Lunchgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd 25 minuten

Ingrediënten  

  • 2 grote zoete ­aardappelen • 2 eetlepels olijfolie 
  • 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder • 150 gram gare kikkererwten (uit blik of zelf gekookt) • 100 gram quinoa 
  • 100 gram snoeptomaatjes 
  • 50 gram baby spinazie of veldsla 
  • 1 avocado • 1 eetlepel sesamzaad (wit/zwart) • verse koriander 
  • Griekse yoghurt • limoen

Bereiding

Verwarm de oven op 200 °C. Schil de zoete aardappelen en snij ze in blokjes. Meng deze met 1 eetlepel olie, zout en peper en spreid de blokjes uit op de helft van een met bakpapier beklede bakplaat. Meng de rest van de olie met het paprikapoeder door de kikkererwten. Spreid de kikkererwten uit over de andere helft van de bakplaat. Rooster het samen zo’n 15 minuten in de oven. 

Kook intussen de quinoa, snij de tomaatjes doormidden en verdeel de spinazie over 2 grote kommen. Giet de quinoa af en verdeel die over de spinazie. Schep de aardappelblokjes, de kikkererwten en de tomaatjes ernaast. Halveer de ­avocado, verwijder de pit, haal met een lepel de avocadohelft uit de schil en snij deze in reepjes. Leg dit ook in de kom. Bestrooi met wat sesamzaad en garneer met verse koriander. Lekker met een schep Griekse yoghurt en wat limoensap.

Poké bowl

Eten uit een kom is supertrendy. Je ziet het op ieder foodfestival. Een volledige maaltijd uit een kom is altijd een combinatie van sla, verschillende soorten groenten, een graanproduct, ­noten of zaden, en een eiwitbron (ei, vlees, kip, vis of peulvruchten). Het wordt ook wel een poké bowl ­genoemd, naar de ­Hawaiiaanse ­oorsprong.

Zin in iets anders? Klik hier voor het snelle spinazie-omeletrecept! 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine