Koken met Mary maart 2019 (deel 2)

Diëtist Mary Stottelaar geeft elke maand tips en lekkere recepten om gezond te genieten

Getty Images

De trend van dit jaar is meer groenten eten. Ik hoor om me heen dat veel mensen daar eigenlijk wel graag aan meedoen, maar niet zo goed weten hoe. De makkelijkste oplossing: neem groenten bij de lunch.

Snelle spinazie-omelet

Getty Images

Lunchgerecht voor 1 persoon | Bereidingstijd 15 minuten

Ingrediënten

  • 100 gram verse spinazie 
  • 1 sjalotje
  • 2 eieren 
  • 1 eetlepel olijfolie • 25 gram zachte blauwaderkaas • 1 eet­­­–lepel pijnboompitten

Bereiding

Was de spinazie en dep de blaadjes goed droog. Snij het sjalotje in ringen. Klop de eieren los met een beetje zout en peper. Verhit de olie in een koekenpan en bak de sjalot 2 ­minuten. Voeg hand voor hand de spinazie toe en schep de blaadjes goed om, zodat ze slinken. Haal de spinazie uit de pan en bewaar deze. Schenk de eieren in de koekenpan en laat de ­omelet iets stollen. Verdeel de spinazie over het nog niet geheel gestolde mengsel en bak de omelet verder gaar. Als de omelet bijna gaar is, verkruimel je de kaas erover en strooi je de pijnboompitten erover. Klap de omelet dubbel en serveer direct.

Knapperig

Maak dit ook eens met raapstelen in plaats van spinazie: net wat knapperiger.

Lekkere snack

Rooster een extra portie kikker­erwten en gebruik die als borrel­nootjes. Je kunt ze twee dagen in een ­afgesloten bakje bewaren. 

Zo bouw je zelf een lekkere salade:

1.    Neem voor je salade 200 gram groenten. Niet alleen sla, maar ook gekookte of geroosterde ‘vaste’ groenten zoals wortel, courgette of paprika.
2.    Kies een eiwitbron voor een verzadigd gevoel. Denk aan ei, vlees, vis, peulvruchten of kaas.
3.    Maak een dressing van olie, ­mayonaise en/of (Griekse) yoghurt. Het vet verbetert de smaak en is goed voor de opname van de voedingsstoffen.
4.    Finishing touch: Geef je salade meer smaak met smaak­makers: verse kruiden, (bos)ui, gedroogde tomaatjes, olijven of geraspte Parmezaanse kaas.
5.    Voeg als finishing touch iets krokants toe, zoals geroosterde pompoenzaden, zonnebloempitten, noten of broodcroutons.

Hummus

Getty Images

"Een supersnelle groentelunch bestaat bij mij ook weleens uit een schaaltje hummus met rauwkost. Snij wortel, paprika, bleekselderij en radijs in reepjes en doop die in de hummus. Natuurlijk kun je ook andere dips nemen, maar doordat hummus van kikkererwten is gemaakt, verzadigt het ook goed." 

Zin in iets anders? Klik hier voor het broccolisoep met notenrecept! 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine