Koken met Mary: ‘Wat koken we op warme dagen?’

Met recepten voor de warme dagen

Ik hou van de zon, het buitenleven en misschien nog wel het meest van buiten eten. Een maaltijd buiten heeft gewoon wat extra’s. En op erg warme dagen zorg ik ervoor dat het eten snel op tafel staat en verfrissend is.

Eigenlijk zou ik veel vaker buiten willen eten. Alleen daarom al zou ik graag in een land wonen met langere zomers dan hier. Italië bijvoorbeeld. En dan natuurlijk wel op een landgoed met een grote tuin, een olijvenboomgaard of een wijngaard. Ik zou een lange tafel in het hoge gras zetten. En aan die tafel zou iedereen aanschuiven en we zouden genieten van heerlijke Italiaanse maaltijden.

Over wie dat landgoed dan aanschaft, bijhoudt, het gras maait en de druiven krent, heb ik het maar even niet. Ik zie vooral die maaltijden voor me – en het bereiden ervan in een authentieke Italiaanse keuken, met ingrediënten vers uit de moestuin of ’s ochtends gehaald op de markt. 

Helaas zal het altijd een droom blijven: ik ben te zeer gehecht aan ons land, mijn huis en mijn familie. Maar in deze tijd van het jaar, als de zon zich van zijn beste kant laat zien, dek ik de tuintafel met een groot wit kleed. Dan draai ik met alles wat op dat moment in mijn koelkast ligt een maaltijd in elkaar. Of we stoken de barbecue op en grillen vis, vlees en groenten. Ik vraag buren en vrienden om bij ons aan te schuiven en waan ons dan in die Italiaanse tuin. Laat wat mij betreft die zomer dus nog maar even duren.

Wat mensen in die zonovergoten landen vooral ook goed doen, is dat ze pas later op de avond eten. Zij zitten niet om zes uur aan tafel terwijl de warmte nog als een deken over je heen ligt. Pas na achten, als het een beetje afgekoeld is, wordt er gegeten. Mij bevalt dit altijd ook goed als het erg warm is.

De recepten op deze pagina’s lenen zich allemaal voor zo’n heerlijke buitenmaaltijd op een warme dag. Ze zijn heel makkelijk te maken. Je hoeft er niet lang voor in de keuken te staan, en al helemaal nauwelijks achter een heet fornuis. Geniet van de zomer, het buiten eten en de recepten.

Mary

 

De recepten in deze Koken met Mary zijn allemaal heerlijke buitenmaaltijden voor op een warme dag.

Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Bron(nen):