Meringue zonder ei

De luchtige meringue toefjes zoals we die kennen, worden gemaakt van opgeklopt eiwit. Hoe je deze zoete lekkernijen zonder eiwit maakt? Met kikkererwtenvocht, ook wel aquafaba genoemd. Hoe iemand erop is gekomen weten we niet, maar het werkt. Dit recept is trouwens ideaal om te testen hoe geduldig jij bent.

Ingrediënten

  • Het vocht van twee blikjes kikkererwten, gekoeld
  • 130 g kokosbloesemsuiker
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 1 el cacaopoeder

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 100 °C.
  • Giet het kikkererwtenvocht met de wijnsteenbakpoeder in een schone, het liefst in een glazen kom en klop dit voor minstens 15 minuten stijf.
  • Voeg dan langzaamaan de kokosbloesemsuiker toe.
  • Wanneer je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het mengsel eruit valt, is het goed geklopt.
  • Zeef de cacaopoeder boven het mengsel en spatel dit er voorzichtig doorheen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep het mengsel in een spuitzak en spuit toefjes op het bakpapier.
  • Plaats de meringue in de oven voor 80 minuten zonder de oven te openen.
  • Zet na 80 minuten de oven uit en zet de ovendeur op een klein kiertje, maar haal de merengue er pas na een uur uit wanneer deze is afgekoeld.

Dit recept is afkomstig van Plantbasedbrekkie.

Bereidingsduur

2 uur en 30 minuten