Nieuwerwetse stamppotjes

Heerlijk op een koude winterdag: stamppot. Met bijzondere ingrediënten zijn ze ook nog eens lekker 'anders'.

Stamppot met prei en gegratineerde kabeljauw

Hoofdgerecht voor 4 personen
• 2 takjes verse basilicum • 2 sneetjes oud witbrood zonder korst, verkruimeld • 50 g geraspte oude kaas • vers­gemalen peper, zout • 1¼ kg kruimig kokende aardappelen • 4 stukken kabeljauw à 100 g • 4 eetlepels groene pesto • 3½ eetlepel olijfolie • 1 kg prei in ringen

Snijd de basilicumblaadjes fijn (houd er een paar apart voor de garnering). Meng de fijngesneden basilicum met het broodkruim, de kaas, peper en zout. Kook de aardappelen met wat zout gaar, giet ze af (vang 1 dl van het kookvocht op) en laat ze droogstomen. Bestrooi de vis met peper en zout, bestrijk een zijde met pesto en doe hem in een ingevette ovenschaal. Laat de vis in de voorverwarmde oven (200 ºC) in 15 minuten gaar worden en gratineren (er ontstaat korstje). Verhit gelijktijdig 2½ eetlepels olijfolie en roerbak de prei tot deze beetgaar is. Stamp de aardappelen fijn, schep de prei erdoor en voeg zoveel kookvocht toe dat een smeuïge stamppot ontstaat. Breng op smaak met peper en zout. Leg de vis op de stamppot en garneer met basilicumblaadjes.
Bereidingstijd: 35 minuten

Stamppot met spruitjes, ossenhaas en perziksaus

Hoofdgerecht voor 4 personen
• 4 halve perziken en ½ dl perziknat uit blik • 40 g boter
• 1 gesnipperd sjalotje • 2 dl runderfond uit pot • 1 dl slagroom • peper, zout • 1¼ kg kruimig kokende aardappelen
• 1 kg kleine spruitjes • 4 ossenhaasjes à 100 g

Snijd 3 halve perziken in partjes en één in blokjes. Bak de partjes in 25 g boter aan beide kanten lichtbruin en neem ze uit de koekenpan. Fruit de sjalot in het bakvet goudgeel en glazig. Voeg de perzikblokjes toe en bak ze 2 minuten mee. Doe het mengsel in een steelpan en voeg het perziknat toe, de fond, slagroom, peper en zout. Laat dit 5 minuten koken op laag vuur, pureer de saus met een staafmixer en houd hem warm. Kook intussen de aardappelen met zout gaar en giet ze af. Kook de spruitjes beetgaar (10 minuten) en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen en spruitjes met wat kookvocht tot een smeuïge stamppot. Bak het vlees in de rest van de boter rondom bruin en in ± 6 minuten rosé. Garneer met de perzikpartjes en een beetje saus. Serveer met de rest van de saus. 
Bereidingstijd: 40 minuten

Stamppot met sla, vissticks en katenspek

Hoofdgerecht voor 4 personen
• 4 plakken katenspek • 1 scharrelei • peper, zout • 6 eet­lepels paneermeel • 500 g stevige vis (zalm, ­kabeljauw, zwaardvis of zeewolf) • bloem • 1 krop ijsbergsla • 1½ kg kruimig kokende aardappelen • 4 partjes citroen

Bak de katenspek knapperig uit in een anti-aanbak koekenpan. Klop het ei met peper en zout in een diep bord los. Strooi het paneermeel in een ander diep bord. Snijd de vis in acht gelijke, langwerpige stukjes. Bestuif ze met bloem, wentel ze door het eimengsel en daarna door het paneermeel, en leg ze op een bord. Snijd de sla in dunne repen. Kook de aardappelen met zout gaar. Bak intussen de vissticks in de voorverwarmde oven (200 °C) in 25 minuten goudbruin en gaar. Giet de aardappelen af (vang 1½ dl kookvocht op), stamp ze fijn en schep de sla erdoor. Verwarm de stamppot al omscheppend en voeg zonodig nog wat van het kookvocht toe, zodat ie lekker smeuïg wordt. Serveer de stamppot met de vis, de katenspek en de partjes ­citroen.
Bereidingstijd: 40 minuten

Stamppot met selderij, appel en spek

Hoofdgerecht voor 4 personen
• 1 kleine selderijknol (600 g) • 1 kg kruimig kokende aardappelen in blokjes • 3 zure appels • 250 g ontbijtspek • 1 takje bladselderij

Snijd de selderijknol in plakken van anderhalve centimeter dik. Schil de plakken, was ze en snijd ze in blokjes. Kook de blokjes met de aardappelen en wat zout in 12 minuten gaar. Snijd uit één ­ongeschilde appel acht mooie dunne partjes. Schil de twee andere appels, verwijder de klokhuizen en snijd de partjes in stukjes.
Bak intussen het spek in een droge ­koekenpan met anti-­aanbaklaag knapperig uit. Pluk de ­blaadjes bladselderij van de steel. Giet de aardappelen en selderijblokjes af en vang het kookwater op. Stamp alles fijn en schep er de appel en zoveel van het kookvocht door dat een smeuïge stamppot ontstaat. Garneer de stamppot met de appelpartjes, een paar plakjes spek en de bladselderij. Serveer de rest van het spek er apart bij.
Bereidingstijd: 35 minuten 

Auteur