Noedelsalade met oosterse dressing

Getty Images

Dit recept komt uit het kookboek 'Vandaag vegetarisch' van het Voedingscentrum. Heerlijk voor iedereen die (een dagje) vlees laat staan.

Aantal personen: 2               bereidingstijd: 30+ minuten

Ingrediënten

  • 150 gram volkoren noedels
  • ½ rode peper
  • 2 eetlepels sojasaus met minder zout of ketjap manis
  • 200 gram tempé
  • ½ eetlepel sesamzaad
  • stukje gemberwortel (grootte ca. ½ duim)
  • ¼ komkommer
  • 1 paprika
  • 250 gram broccoli (een halve stronk)
  • 1 dunne prei
  • 100 gram oesterzwammen
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel citroensap

Bereiding

  1. Kook de noedels in ruim water volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat ze goed uitlekken.
  2. Maak het stuk peper schoon. Wrijf de peper met een deel van de pitjes en 1 eetlepel sojasaus fijn.
  3. Snijd de tempé in hele kleine blokjes en meng de peperpasta erdoor.
  4. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan.
  5. Schil de gember en rasp het fijn.
  6. Maak de groente schoon. Snijd de komkommer en de paprika in blokjes, de broccoli in roosjes en de prei in ringen. Maak de oesterzwammen schoon en snijd ze in stukken.
  7. Verwarm de olie en bak hierin de tempé kort.
  8. Roerbak de groente en de oesterzwammen enkele minuten mee tot de groente net gaar is.
  9. Schep de groente en tempé uit de pan en meng ze door de noedels.
  10. Roer 1 eetlepel water, de gember, de rest van de sojasaus en het citroensap door het achtergebleven aanbaksel en roer dit los.
  11. Meng de dressing door de salade en strooi het sesamzaad erover.

Ingrediënten over?

Bewaar een stuk tempé afgedekt maximaal 2 dagen in de koelkast. Vries eventueel tempé in. Het is dan nog 3 maanden houdbaar.
Gebruik de halve broccoli die je over hebt morgen in de vis met zomergroente.

Duurzaam

Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Dit recept bevat 'Paprika'. Dit product is deze maand (augustus) niet de meest duurzame oplossing.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes

Voedingswaardentabel

Energie                                           625 kcal
Eiwit                                                30 gram
Koolhydraten                               70 gram
Waarvan suikers                         20 gram
Vet                                                   20 gram
Waarvan verzadigd vet               3 gram
Vezels                                             15 gram
Zout                                                  2 gram

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum