Recept: Bobotie

2 personen | 30+ minuten | hoofdgerecht

Traditioneel Zuid-Afrikaans ovengerecht met gehakt, ei en specerijen. Deze gezonde variant is lekker met komkommersalade en rijst.

Ingrediënten

  • 1 (oude) bruine boterham
  • ½ citroen
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 appel
  • 1 eetlepel olie
  • ½-1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel abrikozenjam zonder suiker
  • 150 gram rundergehakt
  • 1 ei 2 laurierblaadjes
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 1 kleine komkommer
  • 4 takjes peterselie

Materialen

  • Ovenschaal

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 175 °C
  2. Snijd het brood in stukjes en giet er een lepel water over.
  3. Boen de citroen goed schoon en rasp wat van de schil. Pers de halve citroen uit.
  4. Was de rozijnen.
  5. Pel de uien en de knoflook en snijd het klein.
  6. Schil de appel en snijd hem in blokjes.
  7. Fruit de ui, de knoflook en de kerrie zacht in de olie.
  8. Doe het geweekte brood, de appel, de rozijnen, wat geraspte citroenschil, 2 theelepels citroensap en de jam door het uienmengsel.
  9. Neem de pan van het vuur. Meng er het gehakt door en maak het op smaak met peper.
  10. Doe de massa in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad.
  11. Klop het ei met 1 eetlepel water los en schenk dit over het gehakt. Leg de laurierblaadjes erop.
  12. Bak de bobotie in het midden van de hete oven in 25 minuten gaar.
  13. Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  14. Was de komkommer en schaaf of snijd hem in plakken. Maak er met wat citroensap, peterselie en peper een salade van.
  15. Geef de komkommer en de rijst bij de bobotie.

Ingredienten over?

Jam: Bij jam zorgt de hoeveelheid suiker er voor dat het heel lang houdbaar is. Een geopende pot jam is dan ook buiten de koelkast wel een half jaar en in de koelkast een jaar houdbaar. Jam met minder suiker, light jam of halva jam kan snel gaan schimmelen. Gebruik daarom altijd een schone lepel of mes en bewaar de aangebroken pot maximaal 30 dagen in de koelkast.

Bron(nen):