Robuuste sinaasappelkoek

Getty Images

Een bijzonder goed gevulde koek.

Aantal personen: 12                 Bereidingstijd:  30+ minuten

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 100 gram dadels zonder pit
  • 75 gram rozijnen
  • 1 winterwortel (250 gram)
  • 100 gram volkorenmeel
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels koek- of speculaaskruiden
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 2 eieren
  • 50 gram walnoten

Materialen

1 kleine cakevorm inhoud 1 liter

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 175° C.
  2. Boen de sinaasappel goed schoon met warm water. Snijd de sinaasappel in stukken en verwijder eventuele pitjes. Hak de sinaasappel in een keukenmachine of met een staafmixer in kleine stukjes.
  3. Voeg de dadels toe en pureer het samen tot een gladde massa.
  4. Was de rozijnen.
  5. Maak de wortel schoon en rasp hem fijn.
  6. Meng de meelsoorten met het bakpoeder en de koekkruiden in een grote kom.
  7. Voeg alle andere ingrediënten toe. Voeg als het te droog wordt, iets melk toe.
  8. Hak de walnoten grof en schep ze door het deeg.
  9. Bekleed de bodem van de cakevorm met een reep bakpapier en bestrijk de vorm en bakpapier met wat margarine. Schep het deeg er in.
  10. Bak de koek midden in de hete oven in 30 minuten gaar. Stort de koek op een rooster en laat hem afkoelen.

Ingrediënten over?

Hazelnoten amandelen walnoten: noten moeten goed afgesloten en droog worden bewaard, omdat ze gevoelig zijn voor schimmels. Het is het beste om ze koel te bewaren bij een temperatuur van ongeveer 10 tot 15 °C. Walnoten en kastanjes bederven snel, maar pistachenoten en amandelen zijn wel een jaar houdbaar.

Duurzaam

Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk

Voedingswaardentabel

Energie                                             170 kcal
Eiwit                                                     4 gram
Koolhydraten                                  25 gram
Waarvan suikers                            10 gram
Vet                                                        5 gram
Waarvan verzadigd vet                  1 gram
Vezels                                                  3 gram
Zout                                                  0,2 gram

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum